Tvåspråkighet i Tornedalen : elevernas språkanvändning och språkliga miljö - Rönmark, Walter; Wikström, Joel (Pedagogiska institutionen, 1980)
I rapporten redovisas en delundersökning inom ramen för det SÖ-fi nansierade projektet Glesbygdens skolfrågor, del III. Denna delundersökning behandlar Tornedalselever-nas språkliga miljö. Vilket eller vilka språk använder/ kommer man i kontakt med i skolan och på fritiden. 354 elever (åk 4) i kommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala intervjuades och observerades. Resultaten visar att huvuddelen av eleverna nästan alltid uteslutande använder svenska. Ett undantag utgör dock hemmiljön där finska används något mera främst vid samtal med föräldrarna. Skillnader finns mellan tätorter/glesbygd. Användningen av finskan är störst utanför tätorterna. Elevernas språkliga miljö är dock i större utsträckning finskspråkig. Förutom i hemmet kommer eleverna i kontakt med finska språket via finska televisionens utsändningar, vilka i betydande utsträckning följs av barnen. Inga skillnader i språkanvändning hos barnen med avseende på kön eller social bakgrund återfanns. Då det gäller barnens föräldrar fanns dock klara skillnader mellan socialgrupperna (socialgrupp 3 använder finska språket mera än socialgrupp 1 och 2). Slutsatsen, som kan dras utifrån nämnda resultat, främst jämförelsen mellan föräldrarnas och barnens språkanvändning blir att finska språket minskar och sannolikt kommer att försvinna inom en eller två generationer. A part of the project "Education in sparsely populated areas" financed by the National Board of Education is accounted for in this report. This investigation deals with the linguistic environment of the pupils of Torne-dalen. Which language (Finnish/Swedish) or languages do they use/come in contact with at school and in their spare time. 354 pupils (in grade 4) in the districts of Haparanda, Övertorneå and Pajala were interviewed and observed. The results show that the majority of the pupils, nearly always use Swedish. However, one exception is the home environment where Finnish is used somewhat more frequently especially in conversations with parents. Differences between densely and sparsely ...