Tvåspråkighet i Tornedalen : bildberättelser - Rönmark, Walter; Wikström, Joel (Pedagogiska institutionen, 1980)
Inom ramen för det SÖ-finansierade projektet Glesbygdens skolfrågor III genomfördes tre delstudier med syfte att mäta och beskriva elevernas språkkunskaper. I denna rapport redovisas resultaten av en delstudie, där en metod, bild-berättelse, använts för att mäta muntlig produktion på de två språken. Samtliga elever (354) i åk 4 i kommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala ingick i delstudien. Alla fick med utgångspunkt i förelagda bildserier berätta innehållet på svenska och finska. Berättelserna spelades in på band och bedömdes i dels en femgradig skala samt i form av parvisa jämförelser. Varje berättelse bedömdes av minst fyra bedömare och överensstämmelsen mellan bedömarna var mycket hög. Av resultaten framgår att av undersökningens 354 elever har 154 aktiva kunskaper (kan berätta) i finska. Prestationerna inom denna grupp (uttryckt i femgradig skala) är approximativt normalfördelade förde båda språken. Resultaten visar också att vare sig de s k"balansteorierna"el1er idéerna om halvspråkighet får något stöd. I stället konstateras ett positivt samband mellan prestationerna på respektive språk. In the project, "Education in sparsely populated areas", financed by the National Board of Education three studies, aiming at measuring and describing the linguistic ability of the pupils, were carried out. In this report the results of a study are accounted for where a method, picture stories, has been used to measure oral production in the two languages. All the pupils (354) in grade 4 in the districts of Haparanda, övertorneå and Pajala took part. All the pupils were given the task of telling picture stories in Swedish and Finnish. The stories were taped, judged, on a five-grade scale and in form of pair-wise comparisons. Every story was judged by at least 4 judges and the correlation between the judges was very high. The results show that out of the 354 pupils in the investigation 154 have active ability (i.e. can tell, the story) in Finnish. The achievements in this group (expressed on a five-grade-scale) are ...