Tvåspråkighet i Tornedalen : elevernas skolprestationer - Rönmark, Walter; Wikström, Joel (Pedagogiska institutionen, 1980)
I rapporten redovisas en delstudie inom ramen för det SÖ-finansierade projektet Glesbygdens skolfrågor, del III. Denna delstudie undersöker om elevernas skolprestationer (betyg, test) samvarierar med språkkunskaper (svenska, finska). I studien ingick 354 elever (åk 4) i kommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala. Rapporten inleds med en genomgång av tidigare forskning på området, främst med avseende på olika prestationsmåtts samvariation med olika typer av språkliga faktorer (enspråkighet och olika typer av tvåspråkighet). Eleverna indelades utifrån tidigare genomförda testningar i tre grupper:Elever med aktiva kunskaper i finska, elever med enbart passiva kunskaper i finska och elever helt utan kunskaper i finska. Den förstnämnda gruppen indelades vidare utifrån elevernas färdigheter i respektive språk. Skillnaderna mellan grupperna med avseende på de använda prestationsmåtten var små eller obefintliga, speciellt om hänsyn togs till socialgruppstillhörighet. Dock förekommer samvariation mellan prestationsmått och färdigheter i svenska språket. Slutsatsen blir att många faktorer förutom de rent språkliga spelar in i detta sammanhang, och de eventuella skillnader som finns mellan grupperna manifesteras inte i enkla prestationsmått. In this report a study within the project "Education in sparsely populated areas" financed by the National Board of Education is accounted for. This study examines if the achievement of the pupils (grades, tests) has any correlation with their linguistic ability (Swedish, Finnish). 354 pupils (in grade 4) in the districts of Haparanda, Övertorneå and Pajala took part. The report begins with a survey of previous research in this field, especially concerning correlations between different measures of achievement and different types of linguistic factors (monolingualism and different types of bi IinguaIi sm).Based on earlier testings the pupils were divided into three groups: pupils with active knowledge of Finnish;.pupils with only passive knowledge of Finnish and pupils without any ...