SKOLFRÅNVARO : Norrländska skolors perspektiv och strategier i lokala styrdokument - Nyström, Daniel (Umeå universitet, Pedagogiska institutionen, 2024)
Denna studie undersöker hur skolfrånvaro och närvarofrämjande arbete behandlas i styrdokument från grund- och gymnasieskolor i Norrland. Fokus ligger på hur skolor definierar frånvaro, fördelar ansvar och beskriver rutiner, samt de förebyggande och reaktiva strategier som används för att hantera frånvaro. Studien baseras på en kvalitativ forskningsansats och kombinerar dokumentanalys med kvalitativ innehållsanalys av handlingsplaner och andra styrdokument från 13 skolor. Resultaten visar att det inte bara finns betydande variationer i hur skolfrånvaro definieras och hanteras, utan att det också uppstår en systemisk splittring där frånvarobegrepp och arbetssätt skiftar mellan skolor. Detta skapar stora skillnader i dokumentens struktur och omfattning. Även om många skolor betonar en tydlig ansvarsfördelning mellan nyckelaktörer finns brister i feedback-loopar och uppföljning av insatser, särskilt när det gäller utvärderingen av genomförda åtgärder. Studien drar slutsatsen att en nationell ram eller grundstruktur för lokala styrdokument kan erbjuda en gemensam plattform för definitioner och strategier, förbättra jämförbarheten och möjliggöra erfarenhetsutbyte mellan skolor. En sådan ram kan dessutom hantera den spänning som uppstår mellan relationella och kategoriska perspektiv och därigenom frigöra resurser till andra viktiga områden, såsom att stärka det närvarofrämjande arbetet. En nationell ramstruktur skulle även kunna bidra till en enhetlig definition av frånvaro och dess gränsdragningar, vilket i dag varierar avsevärt mellan skolor och försvårar samordning. This study examines how school absenteeism and attendance-promoting work are addressed in policy documents from primary and upper secondary schools in Northern Sweden. The focus lies on how schools define absenteeism, allocate responsibilities, and describe routines, as well as the preventive and reactive strategies they employ to manage absenteeism. Using a qualitative research approach, the study combines document analysis and qualitative content ...