Flytt och ombyggnad av kulturbyggnaden "Ingenjörsvillan" : Utredning av Boverkets Byggregler - Kyrö, Jonna (Umeå universitet, Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, 2015)
I Kiruna sker just nu en samhÃ¤llsomvandling, till fÃ¶ljd av gruvbrytningen som orsakar markdeformationer i staden. Stora delar av den centrala bebyggelsen mÃ¥ste successivt fÃ¶rflyttas och staden kommer fÃ¥ en helt ny stadskÃ¤rna. De flesta byggnader kommer att rivas och ersÃ¤ttas med nybyggnationer pÃ¥ en ny plats. MÃ¥nga byggnader i staden bedÃ¶ms ha ett kulturhistoriskt vÃ¤rde och Ã¤r kvar frÃ¥n Kirunas allra tidigaste skede i bÃ¶rjan av 1900-talet. NÃ¥gra av dessa kulturbyggnader kommer dÃ¤rfÃ¶r inte att rivas vid stadsomvandlingen, utan istÃ¤llet flyttas till en ny placering. En av dessa byggnader Ã¤r den sÃ¥ kallade IngenjÃ¶rsvillan. En drygt 100 Ã¥r gammal byggnad som fick sitt namn efter att den upprÃ¤ttades Ã¥t gruvbolagets byggingenjÃ¶r. Idag bestÃ¥r byggnaden av tvÃ¥ bostÃ¤der som hyrs ut av LKAB Fastigheter AB. FÃ¶rutom att en flytt av huset kommer ske utreds ocksÃ¥ en eventuell ombyggnation. De planer som finns fÃ¶r en ombyggnad av IngenjÃ¶rsvillan Ã¤r att den ska anvÃ¤ndas fÃ¶r konferenser, utbildningar samt fÃ¶r Ã¶vernattningsrum fÃ¶r LKABâ€™s gÃ¤ster. Ett fÃ¶rslag fÃ¶r hur denna ombyggnad kan utfÃ¶ras har utarbetats i detta projekt.Â Â Syftet med detta arbete har varit att utreda vilka krav som stÃ¤lls enligt Boverkets byggregler, BBR, vid flytt av en kulturbyggnad. Kraven har studerats utifrÃ¥n de bÃ¥da fallen; om dagens bostÃ¤der behÃ¥lls och om en ombyggnation utfÃ¶rs. Ã…tgÃ¤rdsfÃ¶rslag har tagits fram fÃ¶r hur IngenjÃ¶rsvillan kan anpassas sÃ¥ att kraven uppfylls.Â Resultaten av arbetet visar att det inte finns nÃ¥gra direkta krav vid flytt av byggnader. De flesta av kraven kan anpassas och tolkas pÃ¥ olika sÃ¤tt, och det krÃ¤vs en bedÃ¶mning utifrÃ¥n varje enskilt fall. Hur kraven ska tillÃ¤mpas beror pÃ¥ byggnadens fÃ¶rutsÃ¤ttningar och hur den kommer att anvÃ¤ndas. Ã„ven byggnaders kulturvÃ¤rde har stor betydelse vid bedÃ¶mningen och kan vara skÃ¤l till avsteg frÃ¥n vissa krav. Om byggnader enbart flyttas krÃ¤vs inte nÃ¥gra stÃ¶rre anpassningar. Om det dÃ¤remot Ã¤ven sker en ombyggnation ...