Koulutus, sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja vihreä siirtymä:Yhdessä kohti kestävää huomista - Äärelä, Rauni; Keskitalo, Pigga (2024)
Tässä posteriesityksessä esitellään Suomen Akatemian Strategisen neuvoston rahoittaman Uudet rajat kohti resilienttiä ja oikeudenmukaista yhteistä arktista tulevaisuutta (REBOUND) -tutkimushankkeen (2023-2026 (-2029)) Kasvatustieteiden tiedekunnan osaprojektia. Osaprojektissa tutkitaan lasten, nuorten ja ikääntyneiden osallistumista vihreän siirtymän keskusteluun Pohjois-Suomessa. Tavoitteena on ymmärtää, miten nämä perinteisesti päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta syrjässä ja vähemmistössä olevat ikäryhmät, kokevat vihreän siirtymän sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja osallisuuden näkökulmista. Tutkimuksessa tuodaan esille näiden ryhmien kokemuksia, näkemyksiä ja tarpeita, ja varmistetaan, että heidän äänensä kuullaan ja otetaan homioon päätöksenteossa, politiikan muotoilussa ja koulutusjärjestelmissä. Tutkimus liittyy valtion lapsistrategiaan ja kansalliseen ikäohjelmaan Suomessa, joissa korostetaan osallisuuden merkitystä kaikille ikäryhmille. Lisäksi vastataan perusopetussuunnitelman painotuksiin ekososiaalisen sivistyksen tärkeydestä sekä perusopetuksen tehtävään edistää demokratiaa ja aktiviista toimijuutta kansalaisyhteiskunnassa sekä sosiaalista ja alueellista tasa-arvoa. Tutkimuksessa tuotetaan tietoa eri osallistavin keinoin ja varmistetaan tiedonjako konferenssien, seminaarien ja erilaisten tieteellisten ja tiedepopulaarien julkaisujen kautta. Tutkimuksen tuloksena syntyy opaskirja kouluille ja opettajille lasten ja nuorten osallistamisesta vihreään siirtymään sekä sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kokemuksesta tässä yhteydessä. Osaprojektiin kuuluu myös taiteellinen dokumentointi ja näyttely, johon osallistuu Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta ja projektin yhteistyökumppaneita. Opettajankoulutus on keskeisessä roolissa vihreän siirtymän käytännön soveltamisessa koulutusjärjestelmässä ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa, sillä opettajilla on avainasema oppilaiden valistamisessa ja heidän innostamisessaan toimimaan kestävän tulevaisuuden puolesta. ...