FUNKTIO3 – Hyttysiä karkottavia koruja ja antibakteerisia tekstiilejä -näyttely - Jääskeläinen, Ritva; Pietarinen, Heidi; Nuutinen, Ana (Lapin yliopisto, 2023)
FUNKTIO³ on Future Bio-Arctic Design II (F.BAD II) -hankkeen päätösnäyttely, jossa yhdistyvät tieteen ja taiteen kokeellinen vuorovaikutus eli uudet ilmaisumuodot ja teknologiat. FBAD II -hankkeen tekstiileissä voi aistia kasvien tuoksun ja luonnon muodoista inspiraationsa saaneet kuosit sekä nähdä, miten luonnon omat puolustusmekanismit on liitetty tekstiilien ominaisuuksiksi. Koivusta ja tuohesta valmistettu Suopursu-korusarja karkottaa nimensä mukaisesti tuoksullaan hyttysiä. Matkatyynyn, joogamaton, ulkokalusteen verhoilukankaan tai neulekerraston antibakteerinen käsittely ei tarjoa kasvualustaa mikrobeille. Näyttelyssä on esillä viisi prototyyppiä, joiden suunnitteluun ja valmistukseen on osallistunut tutkija-taiteilijoiden kanssa joukko suomalaisia yrityksiä, kuten Annala Oy (Lapua), HEMPEA (Ivalo), Jaatu (Ivalo), Kaamoskehrä Osuuskunta (Salla), Kniteco Oy (Liperi) ja Oooza Design (Rovaniemi). Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama Future Bio-Arctic Design II (F.BAD II) -hanke on toinen askel lappilaisten tekstiili-innovaatioiden tutkimus- ja kehitystyössä. Projektissa on luotu uusia ympäristöystävällisiä vihreän kemian ratkaisuja älytekstiileihin Luonnonvarakeskuksen, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Lapin ammattikorkeakoulun sekä yritysverkoston yhteistyönä. F.BAD I-II -hankkeissa (2018–2021, 2021–2023) tutkittiin pohjoisen luonnon kasveista yhdisteitä, jotka voisivat korvata nykyisin tekstiiliteollisuudessa käytettyjä haitallisia viimeistelykemikaaleja. Hankkeen älysovellutuksissa merkittäviksi nousivat pohjoisten kasvien, kuten suopursun ja väinönputken uutteiden mahdollisuudet luonnonmukaisina bakteerien- ja homeenestoaineina tai hyönteisten karkotteina. Esimerkiksi antibakteerisia ja hyönteisten karkottamiseen soveltuvia tekstiilejä on jo olemassa, mutta niissä käytetään usein ympäristölle haitallisia yhdisteitä.