Saamelaisten alkuperäiskansaoikeudet ja saamelaiskulttuuria koskevien vaikutusten arviointi YVA-lain mukaisessa menettelyssä - Heinämäki, Leena; Markkula, Inkeri; Saijets , Jan (Ympäristöministeriö, 2023)
Arktinen neuvosto hyväksyi ministerikokouksessaan vuonna 2019 ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamista arktisella alueella koskevat hyvän käytännön suositukset (Arktinen YVA-suositukset), joissa korostetaan merkityksellistä osallistumista, alkuperäiskansojen perinteisen tiedon roolia ja merkitystä sekä valtioiden rajat ylittäviä vaikutuksia. Tämän selvityksen tavoitteena on arvioida Arktinen YVA-suositusten toimeenpanon edellytyksiä Suomessa YVA-menettelyä koskevan olemassa olevan sääntelyn lähtökohdista. Keskiössä on saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksien toteutuminen YVA-lain mukaisessa menettelyssä. Selvityksessä tarkastellaan myös saamelaisten perinteisen tiedon huomioon ottamista ja saamelaisten osallistumista YVA-menettelyssä, sekä kuvaillaan erilaisia malleja saamelaiskulttuuriin kohdistuvien vaikutusten arvioimiseksi. Selvityksen tavoitteena on pyrkiä parantamaan saamelaiskulttuuriin kohdistuvien vaikutusten ja niiden merkittävyyden tunnistamista ja jäsentämistä viranomaisissa sekä hankkeita suunnittelevissa tahoissa (hankkeesta vastaavat ja konsultit) ja siten tukemaan saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksia toimeenpanevan YVA-menettelyn kehittymistä. Selvityksessä kuvaillaan nykykäytännön haasteita, viranomaisten tietotarpeita sekä esitetään suosituksia ja toimenpide-ehdotuksia.