Arktista politiikkaa käsityönä - Huhmarniemi, Maria; Härkönen, Elina; Rinne, Jari (Lapin yliopisto taiteiden tiedekunta, 2019)
Taiteiden tiedekunnan kuukauden taiteilijoiden näyttely Galleria Lovisassa koostuu kahdesta teoskokonaisuudesta: Miia Mäkisen Terveisiä Lapista -valokuvasarjasta sekä Maria Huhmarniemen, Elina Härkösen, Miia Mäkisen ja Jari Rinteen muodostaman Patterns Collective -taiteilijaryhmän käsityöperinteen kulttuurisia merkityksiä käsittelevistä teoksista. Näyttelyn on koonnut kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi taiteiden tiedekunnasta. Miia Mäkisen mustavalkoinen valokuvasarja Terveisiä Lapista perustuu Lapin postikorttikuvan ideaan. Mäkinen on kuvannut kantaaottavia tekstiilejä Lapin ympäristökonfliktien maisemassa. Teos on osa Mäkisen pro gradu -tutkielmaa Arctic Art and Design -maisteriohjelmassa. Patterns Collective -taiteilijaryhmän jäsenet tarkastelevat teoksissaan pohjoiseen käsityöhön liittyviä arvoja, merkityksiä ja jännitteitä. He toteuttivat viime keväänä teoskokonaisuuden ensimmäisen osan, osallistavana taideprojektina valmistetut viitat. Kolme viittaa on koottu eri puolilta arktista aluetta käsityönharrastajilta, jotka ovat oppineet kirjoneulemalleja kulttuuriperintönsä osana. Teoksessa kirjoneuletilkut on koottu yhteen siten, että teos tuo esiin jaetun perinteen tuottaman yhteenkuuluvuuden. Näyttelyssä Patterns Collective esittää myös ääniteoksen, joka soi kehystetyissä kirjoneuletilkuissa. Tarkkaavainen kuuntelija voi kuunnella luettuja otteita käsityökirjoista, joissa kerrotaan sekä kirjoneulemallien paikallisuudesta että toisaalta kulttuurisesta vuorovaikutuksesta, jossa malleja jaetaan, uudistetaan ja viedään paikasta ja kulttuurista toiseen.