Taiteilija pohjoisen tutkimusretkikunnilla - Huhmarniemi, Maria Eliisa (2015)
Tarkastelen kolmea arktiseen ympäristöön suunnattua art&science-hanketta: Cape Farewellin järjestämiä tutkimusretkikuntia Grönlantiin, norjalaista PolArt projektia ja Kilpisjärvellä toimivaa Ars BioArcticaa. Näitä hankkeita yhdistää keskittyminen niin sanottuun kenttätyöhön eli taiteilijoiden osallistuminen tutkijoiden kenttätyömatkoille tai työskentely maastossa. Projektien tuloksena on syntynyt lunta ja jäätä estetisoivaa valokuvataidetta, eri medioin koottuja tallenteita ympäristöstä sekä ilmastonmuutosta kuvaamaan pyrkiviä teoksia. Käytän aineistona hankkeiden verkkosivustoja, näyttelykatalogeja, plogeja ja hankkeisiin osallistuneiden taiteilijoiden kotisivuja. Cape Farewell on taiteilija David Bucklandin perustama järjestö, joka käsittelee ilmastonmuutosta kansainvälisten taiteilijoiden, tutkijoiden ja toimittajien merimatkoilla Grönlantiin. Taiteilijat ovat useilta taiteen ja kulttuurin alueilta: menestyneitä kuvataiteilijoita, muusikoita, näyttelijöitä ja kirjailijoita. Osa heistä on populaarikulttuurin alueelta, kuten popmuusikoita. Buckland korostaa taiteilijoiden omien ilmaisutapojen hyödyntämistä sekä teosten emotionaalisutta ja tarinallisuutta tietoisuuden lisäämisessä ilmastonmuutoksesta. Hän kuvailee, että yhdistyksen toiminnan alkuvaihetta 2000-luvun alussa tutkijat eivät saaneet ääntään kuuluviin tiedostusvälineissä ja julkisissa keskusteluissa. Cape Farewellin lähtökohtana oli nostaa ilmastonmuutos esiin toisilla tavoilla kuin tieteen perinteisillä keinoilla. PolArt on norjalainen projekti, jossa taiteilijoita pääsee osallistumaan tutkimusmatkoille jo vuodesta 2007 alkaen. Hanke on toteutettu yhteistyöprojektina, johon on eri vuosina osallistunut useita Tromssassa toimivia tahoja, kuten Arctos tutkijakoulu Tromssan yliopistossa, Tromssan maakunnan kulttuurikeskus, Tromssan nykytaiteen galleria (Tromsø Kunstforening), norjalainen Polar Instituutti ja Arctic Frontiers –konfrenssi. Hankkeen perustaja on tutija Stig Falk-Petersen. Taiteilijoita osallistuu projektiin vuosittain 3–4. Projektiin ...