Askelmerkkejä saamelaiskulttuuriin kohdistuvien kumulatiivisten vaikutusten kokonaisvaltaisen arvioinnin kehittämiseksi ympäristöön ja maankäyttöön liittyvissä kysymyksissä - Heinämäki, Leena (Ympäristöministeriö, 2024)
Tämä selvitys pyrkii vastaamaan tietotarpeeseen siitä, miten saamelaiskulttuuriin kohdistuvia, erityisesti kumulatiivisia vaikutuksia voidaan ja tulisi arvioida. Tällä hetkellä arviointia tehdään viranomaisten ja toiminnanharjoittajien taholta puutteellisesti mm. siksi, ettei menettelyistä ole riittävästi selkeyttä eikä malleja kumulatiivisten vaikutusten arviointiin ole otettu käyttöön saamelaisia koskevissa kysymyksissä. Selvityksen tarkoituksena on antaa työkaluja viranomaisille, toiminnanharjoittajille, konsulteille ja saamelaiskäräjille sekä muille keskeisille saamelaistoimijoille saamelaiskulttuuriin ja saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksiin kohdistuvien kumulatiivisten vaikutusten arvioinnin kehittämiseksi. Sen tarkoituksena on identifioida ja koota yhteen keskeisiä elementtejä, jotka tulisi ottaa huomioon kumulatiivisten vaikutusten arvioinnissa ja sen kehittämisessä. Selvitys pyrkii kuvailemaan keskeiset askelmerkit sekä oikeudellisen ja menetelmällisen viitekehyksen kumulatiivisten vaikutusten arvioimiseksi. Selvityksen osana järjestettiin myös osallistava työpaja viranomaisille, saamelaiskäräjille ja muille keskeisille saamelaistoimijoille kumulatiivisten vaikutusten arvioinnin kehittämisen edistämiseksi. Tähän selvitykseen on myös kerätty keskeisten viranomaisten ja saamelaistoimijoiden näkemyksiä ja kehitysideoita aihepiiriin liittyen.