Kirjotut kannat : Juurevien virtausten manifestaatio 2023 - Kovero, Minna (Suomen käsityön museo, 2024)
Kirjontani taustalla on kiinnostukseni karjalaisiin juuriini ja pyrkimys ymmärtää esivanhempieni maailmankuvaa ja luontosuhdetta. Olen tutkinut tämän itäisen linjani käsityöperinnettä ja sen kirjottujen rituaaliliinojen, käspaikkojen, kuvakieltä. Pyrkiessäni ymmärtämään tätä kuvakieltä olen saanut kokemuksellisen yhteyden Jumalatar-kuvioihin. Käspaikkojen Jumalatar-hahmo sekoittuu usein luonnonelementteihin, ja hahmo näyttää muuttuvan puuksi tai jakautuvan kukiksi ja auringoiksi. Tällainen kuvakieli on alkanut elämään minulle tuntemuksina elämänvoimasta. Jumalatar-kirjonnat tuntuvat kuvaavan erilaisia tapoja nostattaa ja kanavoida elinvoimaa. Koen ne peilinä virtaavasta energiasta, luonnon sykleistä ja meidän yhteyksistä niihin. Teokseni kertoo juurevien elonvoimien kohottamisesta ja käyttämisestä luonnonmateriaaleista luomiseen, käsityöntekoon. Kirjontani jumalatar julistaa tämän perinteen elävöittämisen tärkeyttä ja kannustaa tämän elämäntavan toteuttamiseen oman virtauksen mukaisesti. My embroidery is based on my Karelian roots and my effort to understand the worldview and nature-based relations of my ancestors. I have studied the craft tradition of this eastern line and the imagery of the embroidered ritual cloths called Käspaikka. In seeking to understand this imagery, I have gained an experiential connection with the goddess motifs. The embroidered goddess is often associated with the elements of nature; the figure appears to transform into a tree or split into flowers and suns. For me, such images have begun to come alive as feelings of vitality. The embroideries of the goddess seem to depict different ways of raising and channelling the life force. I experience the images as mirrors of flowing energy, cycles of nature and our connections to them. My embroidery work describes the raising of rooted vitality to create crafts from natural materials. The goddess proclaims the importance of revitalising this tradition and encourages you to live like this – to craft according to your own flow.