Arktinen yhteistyö uuden edessä:Analyysi Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista - Koivurova, Timo; Heikkilä, Markku; Ikävalko, Johanna; Kirchner, Stefan; Kopra, Sanna; Mikkola, Harri; Pursiainen, Riina; Sepponen, Susanna; Stępień, Adam (Valtioneuvoston kanslia, 2022)
Raportti on valtioneuvoston kanslian tilaama arktisen politiikan taustaselvitys arktisen politiikan analyysiä ja tilannekuvaa varten. Selvityksen tuloksia käytetään pohjana arktisen politiikan strategian tavoitteiden seurantaa ja hallitusneuvottelujen tilannekuvan laatimista varten. Toimeksiannon lähtökohtana on hahmottaa, mitä mahdollisia vaikutuksia Venäjän hyökkäyssodalla on arktisen alueen kansainväliseen yhteistyöhön ja kokonaisuutena kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen. Selvityksessä esitellään kansainvälisen ja kansallisen arktisen politiikan asemoituminen tässä uudessa tilanteessa. Raportissa käydään aluksi (luku 2) läpi geopoliittinen ja kansainvälispoliittinen tausta ja skenaariot Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista arktisella alueella, mukaan luettuna vaikutukset niin arktisiin yhteistyömekanismeihin kuin vihreään siirtymään ja ilmastotyöhön. Luvussa 3 eritellään arktisen yhteistyön puitteet uudessa tilanteessa ja niihin liittyvät rajoitteet ja tulevaisuuden näkymät. Luvussa 4 tarkastelun kohteena on Suomen arktisen politiikan strategia vuodelta 2021 ja muutosten vaikutukset sen tavoitteisiin, erityisesti kestävän kehityksen kannalta. Johtopäätöksissä (luku 5) raportin havaintoja vedetään yhteen erityisesti tulevaisuuteen orientoitumisen kannalta.