Het diadrome visbestand in het Eems-Dollard estuarium in de periode 1999 tot 2001 - Kleef, H.L. (author); Jager, Z. (author) (Rijkswaterstaat, RIKZ, 2002)
In 1999 is een driejarige pilotstudie gestart naar het in ruimte en tijd seizoensafhankelijk voorkomen van diadrome vissoorten in het Eems-Dollard estuarium. In 1999 werd één visstation in het Groote Gat van de Dollard bemonsterd waarbij ook de invloed van het dag-nachtritme op de vangsten onderwerp van studie was. Voor inzicht in de ruimtelijke variatie in het diadrome visaanbod werd in 2000 een tweede locatie in gebruik genomen (Oterdum), meer zeewaarts gelegen zowel vóór de mond van de Dollard als vóór de monding van de rivier de Eems. Uit overwegingen met betrekking tot de representativiteit van de sinds 1999 bemonsterde locatie in de Dollard werd aldaar in het laatste jaar (2001) nog een tweede station toegevoegd. Dit station lag eveneens in het Groote Gat maar aan de andere kant (oostzijde) van de geul. De locaties werden simultaan bemonsterd over één en dezelfde getijcyclus, vloed en eb, met een frequentie van 10 keer per jaar. In de maanden juni tot augustus werden de bemonsteringen op locatie Oterdum sterk bemoeilijkt door het invasieve aanbod van grote kwallen, zoals o.a Aurelia, Chrysaora, Rhizostoma. Daardoor gingen complete vangsten verloren. Op de meest benedenstroomse locatie Oterdum was de saliniteit gemiddeld 5‰ hoger dan in de Dollard. DIADROME VISSOORTEN In totaal werden er 41 vissoorten gevangen, waarvan 9 met een diadrome leefwijze: spiering (Osmerus eperlanus), bot (Platichthys flesus), driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus), paling (Anguilla anguilla), rivierprik (Lampetra fluviatilis), zeeprik (Petromyzon marinus), fint (Alosa fallax), zeeforel (Salmo trutta) en dunlipharder (Liza ramada). Zes van de 9 diadrome vissoorten kwamen algemeen voor, in de Dollard zowel als bij Oterdum. De dunlipharder werd in de Dollard veel minder vaak aangetroffen dan bij Oterdum. De zeldzame zeeforel werd alleen bij Oterdum gevangen, en de zeeprik alleen in de Dollard. Er werd geen invloed van de dag-nacht ritmiek op de vangsten van de diadrome vissen gevonden, noch werd er een verband gevonden ...