Karjalan jälkiä suomessa: Konsonanttiyhtymä tsk suomen murteissa - Koivisto, Vesa (Virittäjä, 2022)
Artikkeli tarkastelee konsonanttiyhtymän tsk esiintymistä suomen murteiden sanastossa. Tätä foneemiyhtymää on tavattu ainoastaan osassa suomen itämurteita: kaakkoismurteissa sekä Pohjois-Karjalassa puhutuissa itäisissä savolaismurteissa. Artikkelissa verrataan tsk-yhtymää karjalan kielen konsonanttiyhtymään čk. Tutkimusaineisto on peräisin suomen ja karjalan murresanakirjoista ja -arkistoista. Runsaiten tsk-sanastoa on esiintynyt kaakkoismurteissa Itä-Kannaksella sekä Pohjois-Karjalassa, jotka muodostavat sen ydinlevikkialueen. tsk:n esiintymistä näissä tietyissä suomen murteissa selittää sen historiallinen yhteys karjalan kieleen. Vielä 1600-luvulla karjalaa on Suomen alueella puhuttu selvästi laajemmalla alalla kuin myöhempinä vuosisatoina. Kun suomi ja karjala ovat tulleet keskenään kontaktiin, karjalan kielen čk on mukautunut suomen sanastossa tsk:ksi. Tarkasteltava ilmiö edustaa kahden tason kontaktivaikutusta: fonologista ja leksikaalista. Yhtymän tsk sisältämä konsonanttiyhtymä ts (joka esiintyy kirjakielessäkin) sen sijaan on tässä asussa suomen murteissa varsin suppea-alainen. Konsonanttiyhtymää tsk ~ čk tavataan kahdessa sanaryhmässä: venäläislainoissa (jotka ovat substantiiveja) ja ekspressiivisanastossa (verbejä ja substantiiveja). Yhtymä tsk on historiallisessa yhteydessä karjalan čk-yhtymään. Artikkelissa vertaillaan tsk-sanastoa karjalan čk-sanastoon. Ne edustavat paljolti yhteisiä sanarakennetyyppejä, ja samoja lekseemejäkin on varsin paljon. Ekspressiivinen tsk- ~ čk-sanasto on mukana myös äänteistöltään varioivissa sanasarjoissa. Vaikka čk palautuu foneemiyhtymänä aina muinaiskarjalaan ja varhemmaksikin, on tässä artikkelissa tarkasteltu tsk- ~ čk-sanasto kuitenkin valtaosaltaan muinaiskarjalan aikatasoa nuorempaa. Traces of Karelian in Finnish: the consonant cluster tsk in Finnish dialects The article deals with the consonant cluster tsk in the vocabulary of certain dialects of Finnish. This cluster only appears in a restricted area where eastern Finnish dialects are spoken, principally ...