”Ragnarin raatio” Pohjoiskalotilla ja muuta suomenkielistä radiotoimintaa Suomen rajojen ulkopuolella - Tainio, Juha (Siirtolaisuusinstituutti, 2015)
Sveriges Radio AB juhlii 90-vuotisjuhlaansa vuonna 2015 teemalla: ”Ratkaiseva silmänräpäys” – ”avgörande ögonblick”. Samana vuonna tuli suomenkieliset ohjelmat aloittaneen Ragnar Lassinantin syntymästä kuluneeksi 100 vuotta. Ruotsin Radion suomenkielisille lähetyksille ”ratkaiseva silmänräpäys” tarkoitti vuotta 1957, kun suomenkieliset ohjelmat alkoivat Norrlannissa ja uusi ratkaiseva käännekohta tuli elokuussa 2015, kun alueelliset suomenkieliset lähetyksen lopetettiin 58 vuoden jälkeen. Ratkaisevia hetkiä koettiin myös vuonna 1969, kun suomenkielinen ohjelmatoimitus FPR perustettiin sekä vuonna 1977 kun paikallisradio aloitti suomenkieliset lähetykset, mutta ratkaisevin silmänräpäys oli päätös omasta suomenkielisestä radiokanavasta ”P7 fi nska kanalen” vuonna 1997, joka sain 2000-luvun alkaessa nimekseen ”Sveriges Radio Sisuradio”. Päätöksellä oli suuri periaatteellinen merkitys Ruotsin Radion suomenkielisen ohjelmapalvelun parantajana, mutta käytännössä kanavan tielle tuli paljon kiviä ja mutkia matkaan. Niistä ja suomenkielisten lähetysten historiasta kertoo tämä artikkeli, joka pohjautuu Juha Tainion Tampereen yliopiston pro gradu -tutkielmaan, vuosien 2005 ja 2015 Ragnar Lassinantti seminaareihin sekä hänen omaan työhönsä Ruotsin Radion palveluksessa.