Viljellyn lakan hinta on vielä korkea - Hoppula, Kalle; Pirinen, Heli; Kajalo, Markku (Suomen Maataloustieteellisen Seuran Tiedote, 2008)
Lakka (Rubus chamaemorus L.) on yksi Suomen arvokkaimpia luonnonmarjoja. Lakan kesyttäminenviljelykasviksi turvaa marjan saatavuutta, koska luonnossa satovaihtelua aiheuttavia riskitekijöitä pystytäänviljelyssä paremmin hallitsemaan. Kainuussa toimineiden kehittämishankkeiden yhteistyönäselvitettiin talvella 2006–2007, mistä viljellyn lakan hinta muodostuu.Lakan viljelyyn liittyvä biologinen ja viljelytekninen taustatieto kerättiin kainuulaisista erikoismarjojenviljelyn kehittämishankkeista saaduista kokemuksista, MTT Sotkamossa tehdyistä viljelykokeistasekä Norjassa Bioforsk Holt –maataloustutkimusasemalla 1970-luvulta alkaen saaduista tutkimustuloksista.Viljellyn lakan tuotantokustannukset ovat suuret, valmiiksi poimittuna 15,10 eur/kg ja itsepoimintaanmyytynäkin 7,13 eur/kg. Luonnosta poimitun lakan poimijahinta on normaaleina satovuosinavaihdellut välillä 4–10 eur/kg ja ainoastaan katovuosina ollut tätä korkeampi. Lisäksi jokamiehenoikeuksin poimittujen marjojen myynnistä saatava tulo on verovapaata.Nykytilanteessa viljellyn lakan mahdollisia markkinointi- ja myyntikanavia voisivat olla viljelynyhdistäminen maatila- tai luontomatkailuun tai marjojen myyminen erikoistuotteena ulkomaanmarkkinoille.Toisaalta tuotantokustannuksia pitäisi saada alaspäin jalostamalla satoisampia ja suurimarjaisempialajikkeita ja kehittämällä edelleen viljelytekniikkaa.