Mongolien mailla - Karttunen, Klaus (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2005)
Johannes de Plano Carpini. Mongolien historia. Matka tartarien maahan vuosina 1245–1247. Suomennos Sami Jansson, johdanto, viitteet ja kirjeiden suomennos Antti Ruotsala. Gaudeamus, Helsinki 2003. 143 s. Sydänkeskiajalla 1165 Roomaan saapui paaville (alkuaan ehkä Bysan tin keisari Manuelille) osoitettu salaperäinen latinankielinen kirje, luultavasti Konstantinopolin kautta kulkenut (ellei peräti siellä sepi tet ty). Lähettäjänä esiintyi presbyteeri eli seurakunnanvanhin, yleisesti pappiskuninkaaksi nimitetty Johannes, joka väitti olevansa kolmen Intian hallitsija, satumaisten rikkauksien valtias ja mahtava aasialainen ruhtinas. Kirjeessä hän tarjosi apuaan Palestiinan ahdingos sa oleville ristiretkeläisille.