Fysikalismin sokea piste - Pihlström, Sami (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2006)
Tieteenalojen eroista ja yhtäläisyyksistä keskusteltaessa törmätään miltei väistämättä fysikalismina tunnettuun filosofiseen teesiin. Fysikalismin mukaan jossakin mielessä ”kaikki on vain fysiikkaa”. Tällaista ajattelutapaa on kotimaisessa keskustelussa puolustanut muiden muassa fyysikko ja kosmologi Kari Enqvist, etenkin Tieto-Finlandialla palkitusta teoksestaan Olemisen porteilla (1998) lähtien. Ei kuitenkaan ole filosofisesta näkökulmasta itsestään selvää, miten fysikalismi tulisi määritellä ja miten sen puolesta tai sitä vastaan pitäisi argumentoida (vrt. esim. useita esseitä teoksessa Gillett & Loewer 2001).