Kieli-iteolokioita vähemistöavisissa [Language ideologies in minority-language journals] - Molnár Bodrogi, Enikő (Kotikielen Seura, 2015)
Artikkeli käsittelee vähemmistölehtitekstien kieli-ideologioita kvalitatiivisesti. Siinä tarkastellaan kolmen kielivähemmistön, csángón-, meän- ja kveeninkielisten neljässä lehdessä ilmaistuja kieli-ideologioita. Analyysin kohteena on, millaisia kieli-ideologioita vähemmistöjen suhtautuminen omaan kieleen, enemmistökieleen sekä kaksi- ja monikielisyyteen heijastaa ja mitä kielen standardisoinnin tärkeydestä ja kielen ja identiteetin välisestä suhteesta ajatellaan.Artikkelissa käsitellään ensin yleisiä ja teoreettisia kysymyksiä, jotka liittyvät kieli-ideologian määrittelemiseen ja tutkimusasetelman tarkentamiseen. Sen jälkeen esitellään tutkittavat kielivähemmistöt ja lehdet, joista aineisto on kerätty (unkarin- ja romaniankielinen Moldvai Magyarság, suomen-, kveenin- ja norjankielinen Ruijan Kaiku, meän- ja ruotsinkielinen Met ja meänkielinen Meänmaa). Aineistosta nousevat esille alemmuuden, pluralismin eli liberalismin sekä kielen ohjaamisen tarpeen ideologiat. Lisäksi yhden ideologian mukaan kieltä pidetään identiteetin tärkeimpänä perustana.Artikkelissa analysoiduista vähemmistölehdistä näkyy selvästi, kuinka voimakkaita tunteita kieli herättää. Lehtien kesken on myös eroa siinä, millaisia ideologioita teksteissä representoidaan. Esimerkiksi csángón tapauksessa nousee keskeiseksi korostaa yhtenäisyyttä unkarin kielen standardin kanssa, kun taas meän- ja kveeninkielisissä lehdissä tällainen ideologia suhteessa suomen kielen standardiin ei tule näkyviin. Artikkelin lopuksi esitetään kokoavasti, kuinka neljän lehden profiili ja kirjoittajien kieli-ideologiat vaikuttavat siihen, millaisia kieli-ideologioita nostetaan esille.Artikkeli on meänkielinen. Meänkielellä ei ole vielä standardimuotoa, ja siksi kirjoittaja on valinnut käyttöönsä sen meänkielen variantin, jolla on julkaistu eniten, esimerkiksi ensimmäinen ja tähän saakka ainoa meänkielen kielioppi ja ensimmäisen meänkieli–ruotsi–suomi-suursanakirjan kaksi ensimmäistä osaa.---Language ideologies in minority-language journalsThe topic of this study is ...