Kalervo Palsan kielletyt kuvat - Ojanne, Sanna (Historiska och litteraturhistoriska studier, 2024)
Artikkelini Kalervo Palsan kielletyt kuvat käsittelee kuvataiteilija Kalervo Palsan (1947–1987) queer-henkisiä underground-sarjakuvia, ja niiden aiheuttamaa torjuntareaktiota, jonka seurauksena pahimmillaan taiteilijan mahdollisuudet julkaista tai muulla tavoin esittää teoksiaan julkisesti evättiin. Käytän tarkastelussa apuna queer-teorialle pohjaa luoneen Eve Kosofsky Sedgwickin käyttöön ottamia käsitteitä kaappi ja homoseksuaalinen paniikki. Sijoitan Palsan teokset kansainväliseen underground-sarjakuva-genreen. Osoitan, että suomenruotsalaisen taidekentän ja lehdistön puolelta Palsa sai arvostusta ja ymmärrystä osakseen. Artikkelin viimeisessä osuudessa luen rinnan Kalervo Palsan Paluu-sarjakuvaa ja suomenruotsalaisen nykysarjakuvataiteilijan Edith Hammarin Homo Line -sarjakuvaa paikkaan kuulumisen ja kuulumattomuuden näkökulmasta. I den här artikeln undersöker jag mottagandet av bildkonstnären Kalervo Palsas queerpräglade undergroundserier under hans livstid. Jag granskar vad som skrevs om dem och varför de väckte motstånd och avvisande. Jag kontextualiserar Palsas konstnärliga verksamhet inom den finländska och amerikanska undergroundrörelsen på 1960-talet. Jag analyserar den avvisande reaktionen på Palsas queerpräglade serier och censurförsöken genom begreppen skåp och homosexuell panik, som används av Eve Kosofsky Sedgwick. Palsas serier har inte tidigare studerats ur ett queerteoretiskt perspektiv. Min forskning bidrar till studiet av finsk seriekonst, äldre queerserier och undergroundserier samt deras mottagande, och utvidgar bilden av Palsa som konstnär genom att lyfta fram de internationella kopplingarna i hans konst.