Sometimes we’ll have to prove that we’re not crocodiles - Koosa, Piret (Études finno-ougriennes, 2016)
Alates 1990. aastatest on Venemaa religioossele maastikule ilmunud arvukalt kohalikus kontekstis uusi ja vähetuntud usugruppe. Samal ajal on jõudsalt kasvanud Vene Õigeusu Kiriku ühiskondlik positsioon ja tähendus. Artikkel käsitleb mõningaid usulise mitmekesistumisega kaasnenud sotsiaalseid pingeid ühe väikese evangeelsete kristlaste kogukonna näitel Komi Vabariigis. Toon esile, et Komi külaelanike arvamus kohalikest evangeelsetest kristlastest on kujunenud pigem meedia vahendatud suhtumistel kui tegelikel kontaktidel ning osutan evangeelse usupraktika ja ideoloogia aspektidele, mis õigeuskliku taustaga inimestes võõristust tekitavad. Samuti analüüsin evangeelsete kristlaste reaktsioone kriitikale ning toon esile strateegiaid, mille abil nad on püüdnud kohalikku külakogukonda integreeruda. This article addresses some aspects of the social tensions that have accompanied religious pluralism that emerged in post-Soviet Russia. The paper presents a case study of Evangelical Christians’ attempts to position themselves as legitimate actors in the local religious landscape in the Komi Republic, where Russian Orthodoxy is considered to be traditional. In the first part of the paper, I will consider how discourses learned from the media are used to conceptualise contacts with non-Orthodox believers and what aspects of Evangelical practice and ideology seem alien to the Komi villagers and provoke reproachful attitudes. The second part of the paper discusses the Evangelical responses to criticism and the strategies they use to diminish it. Cet article touche quelques dimensions des tensions sociales suscitées par le pluralisme religieux qui a émergé dans la Russie post-soviétique. C’est une étude de cas sur des Chrétiens évangéliques et leur tentative de se positionner en tant qu’acteurs légitimes dans le paysage religieux local en République komie, où l’orthodoxie russe est considérée comme la religion traditionnelle. Dans la première partie, j’étudierai la manière dont les discours issus des media servent à ...