INVENTURA KNJIŽNIČNEGA GRADIVA: UVODNI PREGLED - Abe, Marijana (Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, 2015)
IzvlečekV članku je prikazan pomen inventure knjižničnega gradiva v knjižnicah. Navedeni so razlogiza izvajanje inventure. Obdelane so metode in vrste inventure ter opisana navodila za izvajanjeinventure. Posebno pozornost članek namenja izvajanju inventure s pomočjo tehnologije RFID.Število člankov, ki obravnavajo tehnologijo RFID, se je z nekaj deset na začetku leta 1990 do leta 2005 povzpelo na skoraj 9000. Pri pregledu literature je zaslediti, da je bilo o sami tehnologiji RFID napisanega veliko, toda empiričnih raziskav, narejenih o samem vrednotenju RFID oziroma izvajanju inventure s pomočjo črtnih kod, je zelo malo. V članku so predstavljene nekatere raziskave,ki so bile objavljene v zvezi z avtomatizirano inventuro knjižničnega gradiva.AbstractThe article shows the importance of collection inventory in a library. The reasons for conducting an inventory, the review of methods and types of an inventory are given. Instructions for conducting an inventory with special emphasis on the RFID technology are described. A lot has been written about RFID so far but there is only a small number of empirical studies of the evaluation of RFID and barcode technology. The number of articles dealing with RFID technology, from the early 1990s to 2005, increased from almost none to almost 9,000. Some published studies on automated inventory of library collection are presented. IzvlečekV članku je prikazan pomen inventure knjižničnega gradiva v knjižnicah. Navedeni so razlogiza izvajanje inventure. Obdelane so metode in vrste inventure ter opisana navodila za izvajanjeinventure. Posebno pozornost članek namenja izvajanju inventure s pomočjo tehnologije RFID.Število člankov, ki obravnavajo tehnologijo RFID, se je z nekaj deset na začetku leta 1990 do leta 2005 povzpelo na skoraj 9000. Pri pregledu literature je zaslediti, da je bilo o sami tehnologiji RFID napisanega veliko, toda empiričnih raziskav, narejenih o samem vrednotenju RFID oziroma izvajanju inventure s pomočjo črtnih kod, je zelo malo. V članku so predstavljene ...