KAKO DO BRALCEV, KI SAMI NE MOREJO DO KNJIŽNICE? - Lujić, Dragana (Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, 2014)
AbstractThe article discusses the ways of getting library activities closer to the individuals or groups of users who have difficulties to or cannot visit the library themselves. The author presents the services offered by the Maribor Public Library and discusses how one of the basic human rights – the right to the access of cultural goods, knowledge and information - is exercised also through library activities. By enabling access to library material and information, public libraries help to fulfill basic human rights and thus raise the quality of living in a social environment. The following forms of library activities are presented in the article: »distance library« – borrowing books at home, in hospital, station for the bibliobus for disabled users, »mobile collections« in the institutions where users, due to their age or illness, have difficulties in accessing or even cannot reach library materials and information by themselves. IzvlečekPrispevek se ukvarja s poskusi približevanja knjižnične dejavnosti posameznikom in skupinam uporabnikov, ki jim je iz kakršnega koli razloga oteženo ali celo onemogočeno samostojno obiskovanje knjižnice. Osnovna človekova pravica, pravica dostopa do kulturnih dobrin, znanja, izobraževanja in informacij se uresničuje tudi skozi delo splošne knjižnice. Splošna knjižnica lahko v veliki meri pripomore k uresničevanju temeljnih človekovih pravic, s tem pa pripomore k dvigu kakovosti in kulture bivanja v nekem družbenem okolju. V prispevku so prikazane naslednje oblike knjižnične dejavnosti Mariborske knjižnice na tem področju: knjižnica na daljavo - izposoja na domu, izposoja v bolnišnico, postajališče bibliobusa za uporabnike s posebnimi potrebami, premične zbirke v ustanovah, kjer je uporabnikom zaradi starosti oz. bolezni otežen ali celo onemogočen dostop do knjižničnega gradiva in informacij.