Milli Mücadele Yıllarında Salihli’nin İşgali ve Kurtuluşu - Barış METİN; Nimet SERT (Hale Şıvgın, 2020)
Osmanlı Devleti’nin Mondros Mütarekesini imzalayarak Birinci Dünya Savaşı’ndan çekilmesi sonrası 15 Mayıs 1919’da Yunan kuvvetleri İzmir’den başlayarak Batı Anadolu’da işgallere başlamıştır. Bu duruma tepki olarak İzmir’de ve işgal sahasındaki kentlerde, kasabalarda Müdafaa-i Hukuk, Redd-i İlhak ve Kuva-yı Milliye teşkilatları oluşturulmaya başlanmıştır. Bu süreçte Salihli’de Kuva-yı Milliye teşkilatının silahlı direniş faaliyetlerinin ortaya çıkmasında ve daha sonraki günlerde Milne Hattının savunmasında 17. Kolordu Kumandan Vekili Bekir Sami Bey ile Çerkez Ethem Bey’in önemli faaliyetleri olmuştur. Salihli 23 Haziran 1920 tarihinde işgal edilmiş ve 2 yıl 2 ay 13 gün işgal altında kalarak 5 Eylül 1922 günü Türk Ordusu tarafından geri alınmıştır. 26 Ağustos 1922 de Türk Ordusu’nun başlattığı Büyük Taarruz karşısında tutunamayan ve 30 Ağustos’ta Dumlupınar’daki meydan muharebesini de kaybeden ve bozgun şeklinde İzmir’e doğru geri çekilen Yunan kuvvetleri için Salihli, yeni bir müstahkem mevki kurmayı planladıkları bölgedir. Ancak üstün Türk Ordusu bu hedefi gerçekleştirmeye imkân tanımayarak süvari kuvvetlerinin başarılı savaşları neticesinde 5 Eylül 1922 günü Salihli’yi geri almış ve Yunan birliklerinin buralarda tutunma ümitlerine son vermiştir. Ve böylece İzmir yolu Türk Ordusu’na açılmıştır. Osmanlı's withdrawal from the First World War signed the Mondros Investigation and the Greek forces started in western Anatolia, starting from Izmir on 15 May 1919. In response to this situation, in Izmir and the cities in the occupied area, the townspeople started to form the fight-e Law, the Redd-e Illhak and the Quarter. During this process in Salehli, the Kuva-yi Milliye Agency emerged of armed resistance activities and later in defence of the Milne Line 17. The corps had important activities with Deputy Commander Bekir Sami Bey and Cirkez Ethem Bey. Salehli was occupied on 23 June 1920 and was occupied for 2 years and 2 months 13 days and was recaptured by the Turkish Army on 5 September 1922. For Greek forces who ...