Problemy modyfikowania źle ukształtowanych reprezentacji pojęć geometrycznych u przyszłych nauczycieli - Monika Czajkowska (Instytut Badań Edukacyjnych, 2018)
Kształtowanie się pojęć geometrycznych w umyśle człowieka jest procesem wieloletnim. Dzieci, już w przedszkolu, w wyniku osobistych doświadczeń tworzą pewne intuicje i zarysy pojęć geometrycznych. Te pierwotne myślowe reprezentacje ulegają wielokrotnym modyfikacjom i w rezultacie prowadzą do wytworzenia się abstrakcyjnych, matematycznie dojrzałych pojęć. Tak się dzieje, gdy edukacja matematyczna jest prowadzona prawidłowo. Bywa jednak, że nauczyciele nie potrafią wspomagać ucznia w tworzeniu, a potem w modyfikowaniu powstałych już reprezentacji pojęć geometrycznych. O tym, że niektórzy studenci – przyszli nauczyciele matematyki – sami nie posługują się dojrzałymi pojęciami geometrycznymi i często utożsamiają samo pojęcie z jego graficzną reprezentacją, przekonano się, prowadząc zajęcia z dydaktyki matematyki. Co więcej, próby modyfikacji tych źle ukształtowanych pojęć skończyły się fiaskiem. W artykule podjęto próbę wyjaśnienia, dlaczego tak trudno jest zmodyfikować źle ukształtowane pojęcia geometryczne studentów specjalności nauczycielskiej, rozpoczynających studia na kierunku matematyka. The development of geometric concepts in human intent is a multi-annual process. Children, already in kindergartens, as a result of their personal experience, create some intuitions and outlines of geometric concepts. These original thought representations are modified several times and lead to abstract mathematically mature concepts. This is the case when mathematical education is properly provided. However, teachers are not able to help the pupil to create and then modify the existing geometric concepts. The fact that some students – future mathematics teachers – do not use mature geometric concepts themselves and often equates the concept itself with his graphic representation has been persuaded by teaching mathematics. Moreover, attempts to modify these badly shaped concepts have failed. The article tries to explain why it is so difficult to modify the poorly shaped geometric concepts of students of teaching speciality ...