Razvoj pravne zaštite mrežne neutralnosti u pravu elektroničkih komunikacija s osvrtom na princip transparentnosti - Tihomir Katulić; Nenad Bogović (University of Rijeka, Faculty of Law, 2014)
Razvoj novih internetskih usluga, pritisak na rast i unapređenje infrastrukture i korisnička očekivanja predstavljaju izazov za davatelje internetskih usluga. Korisnici očekuju kvalitetan, pristupačan i slobodan pristup internetu koji im dopušta da sami odaberu usluge koje žele koristiti, a ne one koje preferira davatelj internetskih usluga. Mrežna neutralnost relativno je nov pojam u području prava elektroničkih komunikacija. Pravna regulacija mrežne neutralnosti kao zaštićenog koncepta razvoja elektroničkih komunikacija nije adekvatno implementirana u suvremeno zakonodavstvo. Zakonodavstva nekih razvijenih zemalja aktivno su odbacila koncept mrežne neutralnosti kao pravno zaštićene vrijednosti, argumentirajući takav stav potrebom zaštite slobode tržišnog nadmetanja, opasnošću od pretjerane regulacije na razvoj novih usluga itd. Nakon predstavljanja recentnog zakonodavnog paketa pod nazivom Connected Continent, može se zaključiti kako je europski zakonodavac, barem na formalnoj razini, krenuo suprotnim putem. Developing new online services, putting pressure on growth and improving infrastructure and user expectations is a challenge for internet service providers. Users expect quality, accessible and free internet access that allows them to choose the services they want to use, rather than those preferred by the internet provider. Net neutrality is a relatively new concept in the field of electronic communications law. The legal regulation of net neutrality as a protected concept of the development of electronic communications has not been adequately implemented in modern legislation. The legislation of some developed countries has actively rejected the concept of net neutrality as a protected legal value, substantiating this view by the need to safeguard freedom of competition, the risk of overregulation on the development of new services, etc. Following the presentation of the recent legislative package called Connected Continent, it can be concluded that the European legislator, at least at a formal level, ...