The north atlantic oscillation and winter precipitation totals in Slovakia - Lívia Labudová; Šťastný Pavel; Trizna Milan (Moravian Geographical Reports, 2013)
Severoatlantická oscilace (NAO) je nejvýznamnějším cirkulačním jevem na severní polokouli, která ovlivňuje klima Evropy v různých směrech. Srážky jsou základním klimatickým prvkem, který významně ovlivňuje krajinu. Proto je v tomto příspěvku analyzován vztah mezi NAO a zimními úhrny srážek na Slovensku. Byla použita Spearmanova korelační metoda, která zjistila protikladné vlivy NAO na již zmiňované sezonní srážkové úhrny. Zatímco kladné korelační koeficienty byly dosažené v oblasti Oravy a Kysuc, směrem k jihu se korelace měnila na negativní. Zjištěná zonální stratifikace může být vysvětlena bariérovým efektem Karpat