Plangebied Grote Molenstraat, gemeente Overbetuwe Archeologisch onderzoek: proefsleuven en opgraving - Janssens, M. (RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V., 2013)
Het archeologisch onderzoek heeft acht vindplaatsen opgeleverd. Tijdens het onderzoek zijn op de oever van de stroomgordel van Santacker-Driel, op de flank van een oudere restgeul en in geulvullingen waardevolle archeologische resten aangetroffen. De oudste vindplaats betreft een afvaldump uit de Vroege tot Midden IJzertijd met zeer veel fragmenten verbrande en gebroken steen (locatie 7). Uit de Romeinse tijd stammen dumps in een depressie en geulvulling (locaties 3 en 4), een mogelijke grafgreppel (locatie 8) en op twee plaatsen sporen van de Romeinse weg (locaties 2 en 6). Uit de Vroege Middeleeuwen dateren een dump in een crevassegeul (locatie 5a), waar ook zeer veel Romeins materiaal is gestort, en houten beschoeiingen en aanplempingen met Romeins materiaal in de buitenbocht van de restgeul van Santacker-Driel die in de Vroege Middeleeuwen een heractivering kende (locatie 5b). Laatmiddeleeuwse sporen zijn schaars: alleen op locatie 1 en 8 zijn enige greppeltjes en een paar paalkuilen aangetroffen. De acht vindplaatsen zetten zich waarschijnlijk nog verder buiten het plangebied. De resten betreffen namelijk off-site verschijnselen van nederzettingen die ten westen van de Grote Molenstraat liggen, in ieder geval bij Raayen en op de Distelheuvel. Wat betreft de Romeinse weg is een buffer van 25 m aan weerszijden van het verwachte tracé geselecteerd. In deze zones dient bij toekomstige ontwikkelingen rekening gehouden te worden met behoudenswaardige archeologische resten. Wat betreft de resultaten van onderhavig onderzoek verdient het, gezien het unieke karakter van de resten en de grote tijdsdiepte, de aanbeveling deze te ontsluiten voor het grote publiek. The archaeological survey has produced eight sites. During the investigation, valuable archaeological remains were found on the bank of the Santacker-Driel current belt, on the flank of an older residual channel and in vultures. The oldest site is a waste dump from the Vroege to Midden IJzerTime with a very large number of fragments burnt and broken stone ...