Woerden Barwoutswaarder 87 en 89a Weg en water Archeologisch onderzoek aan de Barwoutswaarder 87 en 89a te Woerden - Van Benthem, A. (ADC, 2018)
Het plangebied heeft een totale oppervlakte van 2000 m² en bevindt zich aan de zuidoever van de Oude Rijn, ten westen van de bebouwde kern van Woerden. Het plangebied ligt in een gebied waarvoor gemeentelijk archeologisch beleid is vastgesteld. Op grond van dit beleid valt het plangebied in een zone met een hoge archeologische verwachting.1 Vooronderzoek in de vorm van een bureau- en booronderzoek heeft uitgewezen dat binnen het plangebied oeverafzettingen van de Oude Rijn aanwezig zijn. Op deze afzettingen worden resten uit de Romeinse tijd verwacht, in het bijzonder restanten van de limesweg. Het veldwerk is uitgevoerd op 7 en 8 mei 2014. In die periode zijn twee werkputten aangelegd en onderzocht conform het Programma van Eisen (PvE).2 Dit ontwerp is goedgekeurd door drs. P.C. de Boer (Omgevingsdienst regio Utrecht) die optreedt als vertegenwoordiger van het bevoegd gezag, de gemeente Woerden. Tijdens het onderzoek zijn geen resten van de limesweg aangetroffen. Wel zijn er twee greppels aangetroffen die niet goed gedateerd kunnen worden, maar op basis van de statigrafische positie, waarschijnlijk in de Nieuwe Tijd gedateerd kunnen worden. Gezien de geringe spoordichtheid en de daardoor lage zeldzaamheidswaarde wordt geadviseerd af te zien van aanvullend archeologisch onderzoek. The plantation area has a total area of 2 000 m² and is located on the south of the Old Rhine river, west of the built core of Woerden. The planning area is situated in an area for which municipal archaeological policy has been adopted. On the basis of this policy, the planning area is expected to be located in a high archaeological areas.1 Preliminary research in the form of a desk and drilling survey has revealed the presence of riparian deposits of the Old Rhine River. On these deposits, residues from Roman times are expected, in particular leftovers from the limesweg. The fieldwork was carried out on 7 and 8 May 2014. During that period, two work wells were built and examined in accordance with the Programme of Eisen (PvE).2 This ...