Scherpenzeel, Luntersche Beek, Gemeente Scherpenzeel (Gld.). Een Inventariserend Archeologisch Velonderzoek (IVO-O). - Bongers, J.M.G. (De Steekproef, 2017)
In verband met de geplande aanleg van een overstromingszone is een inventariserend archeologisch veldonderzoek uitgevoerd langs de Luntersche Beek te Scherpenzeel, gemeente Scherpenzeel, provincie Gelderland. Het benodigde graafwerk reikt tot een maximale diepte van 1,2 meter beneden maaiveld. Het doel van het onderzoek is om vast te stellen wat de kans is op de aanwezigheid van archeologische waarden. Het inventariserend onderzoek bestaat uit zeven boringen. Ook is de oever van de beek geïnspecteerd op de aanwezigheid van archeologische materialen. Een bureauonderzoek is eerder uitgevoerd. Daarbij is ook een tweede locatie onderzocht die honderd meter verder oostelijk langs de beek ligt. De regio-archeoloog heeft alleen op de huidige locatie veldonderzoek gevraagd in verband met een kans op de aanwezigheid van resten van een voorde. De beek heeft in het verleden door het uiterste zuidwesten van de planlocatie gelopen. Hier zijn vanaf 0,85 meter diepte beekafzettingen vastgesteld. Het gaat om venig zand waarin onder meer resten van jacht, visvangst en rituele deposities kunnen liggen. Maar het beeksediment ligt vrijwel buiten bereik van het geplande graafwerk. Langs de noordwestelijke rand van de planlocatie op een afstand van circa acht meter tot de beek is de bodem sterk verstoord. De waarschijnlijke oorzaak is de voormalige bebouwing aldaar. Daardoor zullen archeologische resten van eventuele menselijke bewoning sterk zijn aangetast. Het onderzoek heeft geen archeologische materialen opgeleverd die eenduidig gedateerd kunnen worden in de middeleeuwen of eerdere periodes. Ook zijn er geen stukken ijzer/oer gevonden die een mogelijke aanwijzing zijn voor ijzerwinning. Langs de beek is de bodem minder diep verstoord dan verder er vanaf. Daardoor kunnen sporen van een brug of voorde er bewaard gebleven zijn. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor deze fenomenen, maar ze kunnen ook alleen met gravend onderzoek worden opgespoord. Het selectie-advies door senior KNA-prospector drs. J.M.G. Bongers ...