Plangebied cunetten te Maastricht-Aachen Airport, gemeente Beek Archeologisch onderzoek: een opgraving - Ruijters, M.H.P.M.; RAAP Archeologisch Adviesbureau (RAAP Archeologisch Adviesbureau, 2013)
In opdracht van Land Development Aviation Valley Maastricht C.V. heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau in januari 2012 een archeologisch proefsleuvenonderzoek en direct aansluitend een opgraving uitgevoerd in verband met een bestemmingsplanwijziging en de daaraan gekoppelde aanleg van een weg met riolering in de gemeente Beek. Het doel van het proefsleuvenonderzoek was vast te stellen of zich binnen de begrenzing van het plangebied archeologische resten bevinden, en zo ja, wat de inhoudelijke en fysieke kwaliteit (aard, ouderdom, omvang, gaafheid, conservering) van de resten is. Voorafgaand aan het onderzoek was al duidelijk dat eventuele resten binnen de grenzen van het plangebied niet behouden zouden kunnen worden. De oudste sporen dateren uit het Vroeg Neolithicum A (lineaire bandkeramiek) en bestaan uit enkele kuilen en paalkuilen. De sporen zijn een voortzetting van een vindplaats die direct ten noorden van het plangebied tijdens een eerder proefsleuvenonderzoek (2008) is aangetroffen. Vooralsnog is niet geheel zeker of de bandkeramische sporen tot een nederzettingsterrein gerekend kunnen worden. Uit het Midden Neolithicum dateert één kuil. In de kuil werden enkele kleine scherven aangetroffen. Verdere vondsten en sporen uit deze periode ontbreken. Eén kuil kan mogelijk in de Romeinse tijd gedateerd worden. Verder zijn er in het colluvium enkele vondsten uit de Romeinse tijd aangetroffen. Mogelijk wijzen deze vondsten op een Romeinse vindplaats ten noorden van het plangebied. Uit de periode Romeinse tijd tot Nieuwe tijd dateren twee leemwinningskuilen in het centrale deel van het plangebied. Verdere vondsten en sporen uit deze periode ontbreken. Eén kuil kan mogelijk in de Romeinse tijd gedateerd worden. Verder zijn er in het colluvium enkele vondsten uit de Romeinse tijd aangetroffen. Mogelijk wijzen deze vondsten op een Romeinse vindplaats ten noorden van het plangebied. Uit de periode Romeinse tijd tot Nieuwe tijd dateren twee leemwinningskuilen in het centrale deel van het plangebied. In de kuilen zijn ...