CAR rapport 9 – Archeologisch onderzoek Buitenplaats, Leusden - Stolk, T.; Centrum voor Archeologie, gemeente Amersfoort (Centrum voor Archeologie, gemeente Amersfoort, 2012)
Onderzoekscode CAR: LINT I, LINT II Plangebied Buitenplaats omvat drie percelen binnen het te ontwikkelen bedrijventerrein ’t Spieghel. Door de geplande werkzaamheden zal de bodem hier flink geroerd gaan worden. Het archeologische bodemarchief, voor zover hier aanwezig, loopt de kans verstoord, dan wel geheel vernietigd te worden. In deelgebied 1 en 2 zijn geen of alleen recente sporen aangetroffen. Onderzoekscode CAR: LINT III In deelgebied 3 zijn archeologische resten aangetroffen: een aantal sloten en een poel waaruit materiaal is gekomen dat dateert uit de 17de en 18de eeuw. Het betreffen naar alle waarschijnlijkheid ontginningssloten die op de hoogste delen (de dekzandrug) binnen dit laaggelegen, natte gebied zijn aangelegd. Concluderend kan dan ook gesteld worden dat binnen de drie deelgebieden geen aanvullend archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Research Code CAR: Ribbon I, ribbon II Outsite area comprises three plots within the business park to be developed. The planned works will significantly curb the soil here. The archaeological soil archives, if present, are likely to be disturbed or completely destroyed. No or only recent traces have been found in subareas 1 and 2. Research code CAR: Ribbon III In sub-area 3, archaeological residues were found: a number of locks and a pole from which material dates back to the 17th and 18th centuries. These are likely to be extraction ditches built on the highest parts (the deck sandy back) within this low-lying wet area. In conclusion, therefore, there is no need for additional archaeological research within the three sub-areas.