Aanvullend Archeologisch Onderzoek op vindplaats 5, Tiel-Medel-Oude Weiden, gemeente Tiel (Gld.). - Hielkema, J.B. (ARC b.v., 2009)
Vindplaats Tiel-Medel-Oude Weiden betreft een compacte vindplaats, die vrij gaaf bewaard is gebleven. Vermoedelijk hebben we hier te maken met een huisplaats die slechts enkele generaties bewoond is geweest. Door de diepe ligging is de vindplaats goed geconserveerd. De enige verstoring betreft enkele (sub)recente sloten. De conservering van de grondsporen is vrij goed. Ook de verschillende materiaalcategorieën zijn redelijk goed geconserveerd en in dat opzicht vergelijkbaar met, of zelfs beter geconserveerd dan materiaal uit andere vindplaatsen uit deze regio. De hoeveelheid vondsten en grondsporen is in overeenstemming met de verwachting. Uit het aangetroffen materiaal is het goed mogelijk om de materiële cultuur (aardewerk, vuur- en natuursteen) en, in mindere mate, facetten van de voedseleconomie (faunamateriaal en botanische macroresten) te reconstrueren. Een reconstructie van het landschap in de omgeving van de vindplaats zal, gezien de matige verwachting van het botanische materiaal, minder resultaat opleveren. 14C onderzoek kan een meer exacte datering van de vindplaats geven. Vindplaats Tiel-Medel-Oude Weiden lijkt een nederzettingsterrein met een beperkte gebruiksduur te zijn geweest. Nederzettingen met huisplaatsen uit deze periode zijn nog nauwelijks onderzocht. Daarom verdient het de aanbeveling om de vindplaats te behouden. Indien het niet mogelijk is om de vindplaats in het huidige bestemmingsplan in te passen, verdient het de aanbeveling om de vindplaats te onderzoeken door middel van een definitief onderzoek (DO). Indien hiertoe wordt besloten is het wenselijk om de gegevens van het AAO te integreren met die van het DO. site of Tiel-Medel-Oude Weiden is a compact finding site, which has remained freely preserved. Presumably, we are dealing here with a house that has been inhabited just a few generations. Due to its deep location, the finish is well preserved. The only disruption concerns some (sub) recent ditches. The preservation of the soil traces is relatively good. The various categories of ...