Archeologisch onderzoek op een laatmiddeleeuwse motte Archeologisch onderzoek op een laatmiddeleeuwse motte - Peters, M. (ADC, 2020)
ADC ArcheoProjecten heeft een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in Kerkdriel aan de Duitse Weistraat naar aanleiding van een aan te leggen waterberging. De zuidelijke helft van het terrein heeft een AMK-status. Op deze locatie ligt nog een verhoging in het landschap, welke vermoedelijk behoort heeft tot een voorburcht van kasteel Den Asburgkamp. De hoofdburcht lag ten westen van het terrein, maar deze is in de jaren ’80 illegaal afgegraven. Wel is nog de kromming van de gracht, die om de hoofdburcht liep, zichtbaar. Tijdens het onderzoek zijn in totaal zes werkputten aangelegd. Twee werkputten liggen haaks op de kromming van de gracht om de breedte vast te stellen. Één werkput ligt over de verhoging/mogelijke voorburcht en twee werkputten liggen oost-west en noord-zuid georiënteerd om de rest van het terrein te onderzoeken. De aanwezigheid van een omgrachte motte is tijdens het veldwerk vastgesteld. De motte heeft meerdere ophogingslagen en ook is deels een leeflaag aanwezig. Rondom zowel de hoofdburcht als de voorburcht is een gracht aangetroffen van meer dan twee meter diep en meer dan vier meter breed. Op basis van de vondsten dateert het complex tussen 1280 – 1350. Het is mogelijk dat de burcht is opgeworpen door Hertog Jan I van Brabant in zijn strijd tegen de Hertog van Gelre in 1286. Op basis van de waarderingscriteria is sprake van een behoudenswaardige vindplaats. ADC ArcheoProjecten adviseert om de archeologische resten in situ te behouden. Indien dit niet mogelijk is, wordt ex situ behoud geadviseerd door middel van archeologisch onderzoek. ADC ArcheoProjecten carried out an archaeological test in Kerkdriel on the German Weistraat following a water disposal to be built. The southern half of the site has AMK status. There is a further increase in the landscape at this site, presumably belonging to a front house of Den Asburgkamp Castle. The main neighbourhood was to the west of the site, but it was illegally excavated in the 80s. However, the curvature of the grass, which ran around the ...