opgravingen in het kader van de aanleg van de Rijksweg 37: de essen van Wachtum en Zwinderen (Drenthe) - Velde, H. van der; Exaltus, R.; Alders, P.G. (Archeologisch Diensten Centrum (ADC ArcheoProjecten), 2007)
Archeologisch onderzoek op drie plaatsen langs het tracé van de N37, de autoweg van Hoogeveen naar Emmen. Door op beide lokaties putten te graven van 20 bij 4 m, is een goed inzicht ontstaan in de bodemopbouw van de beide essen. Bewoningsresten die zijn aangetroffen in het tracé van de toekomstige rijksweg, vertegenwoordigen een grote tijdsdiepte, terwijl de Kleine Esch slechts af en toe bezocht is geweest door de mens. De hoger gelegen gronden van de Noordesch waren een pleisterplaats voor rondtrekkende jagers-verzamelaars uit het Mesolithicum en Vroeg-Neolithicum. Archeological survey in three locations along the route of the N37, the Hoogeveen motorway to Emmen. The excavation of wells of 20 at 4 m at both sites has created a good understanding of the soil structure of the two classes. Remnants found on the route of the future national road represent a great depth of time, while the Kleine Esch was only occasionally visited by humans. The upper soils of the Noordesch were a place for itinerant hunting collectors from the Mesolithicum and Vroeg-Neolithicum.