Lingewaard Archeologisch onderzoek bij de kavelaanvaardingswerken in de gemeente Lingewaard - Verniers, L. (ADC, 2020)
De begeleiding heeft op enkele plaatsen sporen van bewoning of andere menselijke activiteit aan het licht gebracht. Op locatie 1 tot en met 6 zijn geen archeologische sporen waargenomen. Op locatie 1 en 5 zijn enkele sloten of greppels van vrij recente datum (19e of 20e eeuw) gevonden. Op locatie 2 werd aan de zuidzijde de top van een vegetatiehorizont aangesneden, waarin enkele scherven aardewerk uit vermoedelijk de IJzertijd werden gevonden. Locatie 7.2 bevindt zich aan weerszijden van een beschermd monument. Aan beide zijden zijn enkele sporen aangetroffen met aardewerk uit waarschijnlijk de Late IJzertijd. Deze sporen kunnen behoord hebben tot een nabijgelegen nederzetting. Ook op locatie 7.3 zijn mogelijke nederzettingssporen aangetroffen, hoewel dit op basis van het weinige vondstmateriaal en de losse paalsporen de periferie van een nederzetting betreft. Tot slot zijn op locatie De Vergert eveneens nederzettingssporen uit waarschijnlijk de Late IJzertijd gevonden. Naast enkele (paal) kuilen en greppels, is een kuil met veel aardewerk en ander vondstmateriaal aangetroffen. Ook bij deze locatie is slechts een fractie van de nederzetting of vindplaats aangesneden en is de omvang, aard en exacte ligging niet bekend. Op deze locatie zijn tevens stoffelijke resten van minimaal twee militairen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. The assistance has revealed in some places traces of residential or other human activity. No archaeological traces have been observed on site 1 to 6. Sites 1 and 5 found a few locks or ditches of a relatively recent date (19th or 20th century). On site 2, the top of a vegetation horizon was opened on the southern side, in which a few fragments of pottery were found, presumably from the Iron Time. Site 7.2 is located on both sides of a protected monument. On both sides, some traces have been found with pottery from probably Late Iron Time. These traces may have belonged to a nearby settlement. Possible settlement traces were also found on site 7.3, although this is the periphery of a ...