Een Aanvullend Archeologisch Onderzoek op vindplaats 10 binnen het plangebied 'Deest aan het Water' te Deest, gemeente Druten (Gld.). - Krist, J.S. (ARC b.v., 2009)
In opdracht van de firma Van Roosmalen is in de periode van 12 april tot en met 7 mei 2002 door Archaeological Research & Consultancy (ARC bv) binnen het plangebied ’Deest aan hetWater’ te Deest (gemeente Druten, provincie Gelderland) een Aanvullend Archeologisch Onderzoek (AAO) uitgevoerd. Tijdens het Aanvullend Archeologisch Onderzoek zijn de restanten van bewoning uit de Romeinse Tijd aangetroffen. De resultaten van het onderzoek leveren een beeld op van een sterk geromaniseerde nederzetting uit de 1e–2e eeuw n. Chr. Deze vindplaats maakt mogelijk deel uit van een groter nederzettingsterrein, waarvan een deel bij de aanleg van de zandwinningsput verloren is gegaan. Uit het archeozoologisch onderzoek is gebleken dat er een gevarieerde keuze was aan slachtdieren. Vooralsnog is het onduidelijk in hoeverre landbouw een rol heeft gespeeld binnen de samenleving. Het aardewerkonderzoek heeft aangetoond dat een grote component importaardewerk aanwezig is, wat duidt op contacten met elders. De conserveringsstaat van de vindplaats is redelijk tot goed te noemen. Binnen het plangebied ‘Deest aan het Water’ ligt een aantal vindplaatsen die naar alle waarschijnlijkheid niet geconsolideerd kunnen worden. De conserveringsstaat van de aangetroffen grondsporen en artefacten is van dien aard dat geadviseerd wordt een vervolgonderzoek op vindplaats 10 uit te voeren. Het te volgen traject zal in samenspraak dienen te gebeuren met de uitvoerder van het project, de provincie, de provinciaal archeoloog en de ROB. on behalf of Van Roosmalen, an additional Archaeological Research (AAO) was carried out during the period 12 April to 7 May 2002 within the planning area ‘Deest aan hetWater’ in Deest (municipality of Druten, province of Gelderland). During the Supplementary Archeological Survey, the remnants of the Roman Time were found. The results of the study provide a picture of a highly randomised settlement from the 1th to 2th century Chr. This site may be part of a larger settlement site, some of which was lost in the ...