Archeologisch onderzoek Zaandam Warmtenet (gemeentes Zaanstad en Amsterdam) - Blom, JM (Sweco, 2019)
Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek wordt voor het plangebied geen vervolgonderzoek geadviseerd, met uitzondering van de Noordelijke IJ- en Zeedijk. Voor werkzaamheden in het dijklichaam wordt een archeologische begeleiding geadviseerd. Doel hiervan is de opbouw en geschiedenis van de dijk in kaart te brengen. Daarnaast wordt vanuit archeologisch oogpunt geadviseerd het tracé Zuidelijke variant Sluispolderweg te kiezen. Deze leidt tot een aanmerkelijk beperktere verstoring van de Noordelijke IJ- en Zeedijk dan de Noordelijke variant A8. On the basis of the results of the desk study, no follow-up study is recommended for the planning area, with the exception of the Arctic Ice and Seake. Archaeological guidance is recommended for work in the dyke name. The aim is to map the structure and history of the dyke. In addition, from an archaeological point of view, it is recommended to choose the southern variant Sluispolderweg route. This leads to a significantly more limited disturbance of the Arctic Ocean and Seake than the Northern Variant A8.