Plangebied RWZI-Haarlo, gemeente Berkelland Archeologisch onderzoek: een archeologische begeleiding - Flokstra, L.M.; Scholte Lubberink, H.B.G. (RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V., 2013)
RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in juni en juli 2010 een archeologische begeleiding uitgevoerd in Haarlo, gemeente Berkelland. Het onderzoek stond in verband met de uitbreiding en renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) te Haarlo. De archeologische begeleiding heeft verrassende archeologische resten opgeleverd. Deze houden verband met de aanwezigheid van twee fossiele beeklopen in de ondergrond. Eén ervan is geïdentificeerd als een in de jaren 30 van de vorige eeuw gedempte meander van de Bolksbeek. Een oudere (middeleeuwse beekloop) is aangeduid als de oude beek. Uit de vulling van deze beekloop stamt een groot aantal archeologische resten. Ze zijn aangetroffen in de werkputten 1/m 3. In de werkputten 1 en 2 zijn in enkele fossiele beeklopen tientallen goed geconserveerde houten palen en planken aan het licht gebracht. Deze houden vermoedelijk verband houden met een brug en/of stuw. Het merendeel van het hout bevond zich in een circa 15 m brede strook haaks op de beeklopen. Drie palen en één plank kunnen door middel van een AMS 14C-datering in de 12e t/m de 14e eeuw na Chr. worden geplaatst. In de vullingen van de fossiele beeklopen zijn met een metaaldetector diverse voorwerpen gevonden, die voor een deel verband zullen houden met het gebruik van de brug/stuw. Uit de vondst van de houten constructie kan geconcludeerd worden dat op korte afstand van de latere (16e-eeuwse) Avinksluis reeds in de 12e of het begin van de 13e eeuw sprake was van een stuw, waarmee vermoedelijk de aanvoer van water in de richting van Borculo gereguleerd kon worden. RAAP Archeological Advisory Bureau carried out archaeological guidance in Haarlo, municipality of Berkelland, in June and July 2010. The study was related to the extension and refurbishment of the wastewater treatment plant (RWZI) in Haarlo. The archaeological guidance has led to surprising archaeological remains. These are linked to the presence of two fossil streams in the substrate. One of them has been identified as a mover of Bolksbeek in the ...