Landgoed Oostbroek Gemeente De Bilt, Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek (geofysisch onderzoek) - Jordanov, M.; Verschoof, W.B.; Nales, T. (RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V., 2011)
RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in de periode juni-oktober 2011 een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek (geofysisch onderzoek) uitgevoerd op het landgoed Oostbroek in De Bilt. Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek is de precieze ligging van het abdijterrein vastgesteld en zijn de te verwachten structuren, hun globale ligging, grootte en aard geïnventariseerd en geprojecteerd.De abdijgebouwen zouden direct ten zuiden van het huidige landhuis gezocht moeten worden. De te verwachten structuren van de abdij betroffen funderingsresten van afgebroken gebouwen zoals een kloostergang, kapittelzaal, ziekenzaal, ommuring van het terrein en in mindere mate van de kerk (aangezien de kerk zich vermoedelijk op de locatie van het huidige landhuis bevond). Mogelijk waren er ook resten van de grachten van de abdij, in de vorm van humeuze grachtvulling met daarin mogelijk afbraakpuin van de abdijgebouwen, aanwezig. Tijdens het veldonderzoek zijn aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van resten van de middeleeuwse Sint-Laurensabdij. Ten zuiden van het huidige landhuis zijn verschillende funderingsresten en/of uitbraaksporen aangetroffen en (gedeeltelijk) in kaart gebracht. Op basis van deze ligging en aard van het aangetroffen puin en andere vondsten kunnen deze funderingsresten waarschijnlijk worden toegewezen aan gebouwen behorende bij de Sint-Laurensabdij. Verder is duidelijk geworden dat er sprake is van een gedempte gracht of sloot ten zuiden van de gebouwresten met een min of meer oost-westelijke oriëntatie. Over de vraag wanneer deze gracht/sloot is aangelegd en gedempt en of hij bij de oorspronkelijke inrichting van de oude abdij behoorde of een later element is uit de verschillende landhuisfasen is geen duidelijkheid verkregen. RAAP Archeological Advisory Bureau carried out a desk study and an inventory field study (geophysical survey) on the Oostbroek estate in De Bilt in the period from June to October 2011. On the basis of the results of the desk study, the exact location of ...