Fietstunnel Stappegoor Tilburg Fietstunnel Stappegoor Tilburg. Gemeente Tilburg. Arccheologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van verkennende boringen - Gazenbeek, A.E. (Data Archiving and Networked Services (DANS), 2019)
Archeologisch Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek d.m.v. verkennende boringen (OM 4672326100) uitgevoerd binnen een plangebied aan de Stappegoorweg te Tilburg. Het plangebied ligt op een groot dekzand plateau, op ongeveer 70 m van het beekdal dat de zuidelijke grens vormt met dit plateau. De bodem bestaat uit een hoge zwarte enkeerdgrond. Tot aan het einde van de jaren ’50 van de 20e eeuw is het gebied waarin het plangebied ligt in gebruik geweest als akkerland. Op topografische kaarten zijn er geen aanwijzingen te vinden dat er tot die tijd enige vorm van bebouwing heeft gestaan. Het verstorings-onderzoek toont aan dat de bebouwing binnen het plangebied nauwelijks of niet tot verstoring van de bodem zal hebben geleid. Voor de aanleg van de wegen zal de zwarte enkeergrond verwijderd zijn tot aan de C-horizont, archeologische sporen in de C-horizont kunnen dus nog aanwezig zijn. Het toetsende booronderzoek heeft vastgesteld dat de bodem ten noorden van de Ringbaan Zuid grotendeels intact is, ten zuiden van de weg lijkt deze verstoord te zijn. De archeologische verwachting voor het gebied is hoog, met name voor nederzettingen en grafvelden uit de bronstijd tot volle middeleeuwen. Archeological and field surveys by means of exploratory drilling (OM 4672326100) carried out within a planning area on the Stappegoorweg in Tilburg. The plantation area is located on a large deck sand plateau, approximately 70 m from the bed valley forming the southern boundary with this plateau. The soil consists of a high black clay soil. Until the end of the 50s, the area in which the plantation area is situated has been used as arable land. There is no indication on topographical maps that there has been any form of building up until then. The disturbance study shows that the construction within the planning area will have led to little or no disturbance of the soil. For the construction of the roads, the black honeyground will be removed until the C horizon, so archaeological traces in the C horizon may still be ...