Romeinse weg te Woerden - Breeveld - Alma, X.; Blom, E.; Zijverden, W. van (ADC ArcheoProjecten, 2020)
Archeologisch onderzoek op de locatie Woerden - Breeveld heeft het tracé van de Romeinse weg aan het licht kunnen brengen. Het onderzoek was opgezet vanwege de geplande nieuwbouw van een woning in opdracht van dhr. P. Bol. Voorafgaand aan het voorliggende onderzoek was een vooronderzoek uitgevoerd. Dit vooronderzoek, een bureau- en booronderzoek, had reeds uitgewezen dat op de onderzoekslocatie nog resten van de Romeinse weg aanwezig zouden kunnen zijn.Tijdens het veldonderzoek is één werkput aangelegd met een beperkte omvang. In de werkput zijn ophogingslagen en een dun restant van een grindpakket aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van de Romeinse weg. Net onder de bouwvoor was nog deels een dunne grindlaag aanwezig. Onder de grindlaag bevond zich een dunne humeuze laag, mogelijk van rieten matten die het verzakken van het grind moesten voorkomen. Zowel het grindpakket als het onderliggende humeuze bandje lagen op een ophogingspakket. De resten van de Romeinse weg werden doorsneden door latere ontginningsgreppels uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. De Romeinse weg te Breeveld kan gekenmerkt worden als een eenvoudige, licht verhoogde opbouw van een weglichaam. Deze waren soms aan weerszijden voorzien van greppels om het tracé te ontwateren en overtollig regenwater af te voeren. De eenvoudige constructie van de weg is vergelijkbaar met voorbeelden uit Woerden-Barwoutswaarder, Alphen a/d Rijn en Vleuten-De Meern. De Romeinse weg maakte onderdeel uit van de Limesweg die liep van Harmelen naar Woerden. De Oude Rijn maakte destijds ter plaatse vermoedelijk een noordelijke bocht, waarbij de weg de bocht afsneed en door het lager gelegen en drassiger achterland liep. Archeological survey at the Woerden site — Breeveld has been able to uncover the route of the Roman road. The study was launched because of the planned construction of a dwelling on behalf of Mr P. Bol. Prior to the present study, a preliminary study had been carried out. This preliminary study, a desk and drilling study, had already shown ...