Een bureauonderzoek - Verweij, J.P.F. (Amersfoort : ADC ArcheoProjecten, 2016)
ADC ArcheoProjecten heeft een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd voor de plangebieden Roggebotsluis en Reeve eiland, beide gelegen in het Drontermeer tussen Kampen in Overijssel en Dronten in Oostelijk Flevoland. Het betreft de waterbodems van twee locaties waar infrastructurele werkzaamheden zullen plaatsvinden als onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Voor het plangebied Roggebotsluis betekent dit de uitbreiding van de bestaande sluis met een extra keersluis. Voor het plangebied Reeve eiland betekent dit de eerste aanleg van een dam met keersluis. Op basis van het bureauonderzoek wordt geconcludeerd dat de ondergrond van het plangebied Roggebotsluis sterk is verstoord. Er is dan ook geen specifieke verwachting voor het aantreffen van archeologische waarden. In het plangebied Reeve eiland daarentegen is er een hoge verwachting van scheepvaart en visserij gerelateerde vondsten en een middelhoge verwachting van vindplaatsen met vondstverstrooing op de Pleistocene top. ADC ArcheoProjecten adviseert om het plangebied Roggebotsluis vrij te geven voor de voorgenomen ontwikkeling. Voor wat betreft het plangebied Reeve eiland kunnen de voorgenomen bodemverstoringen impact hebben op archeologische resten. Daarom adviseert ADC vervolgonderzoek. ADC ArcheoProjecten carried out an archaeological desk study for the Roggebone Lock and Reeve Island, both located in Lake Dronter between Kampen in Overijssel and Dronten in Eastern Flevoland. This concerns the water soils of two sites where infrastructure works will take place as part of the Room for the Rivier IJsseldelta project. For the planning area Roggebotuis, this means the extension of the existing lock with an additional lock. For the Reeve Island plantation, this means the first instance of a dam with a turning lock. On the basis of the desk study, it is concluded that the substrate of the Roggebotlock plant area has been heavily disturbed. There is therefore no specific expectation for the detection of archaeological values. On the other ...