Rogberg_Puiflijk Archeologisch onderzoek Rogberg te Puiflijk, gemeente Druten - Fijma, P. (Greenhouse Advies bv, 2020)
Er is tijdens het veldwerk één proefsleuf aangelegd met een oppervlakte van circa 30 m2. Hierin zijn drie vlakken en een profielkolom geregistreerd. Deze geven het volgende beeld. De bovenste twee lagen (bouwvoor) bestaan uit matig en sterk humeuze, grijze en grijsbruine klei en bevatten puin en gaan tot circa 55 cm beneden maaiveld. Hieronder is een circa 20 cm dik pakket aanwezig bestaat uit donkergrijze klei met houtskool- en puinspikkels. Onder dit pakket bevindt zich een laag sterk siltige, grijze klei tot circa 1 m beneden maaiveld. In deze laag is in het vlak een restant van een fundering of een puinbaan van recente aard gezien. De laag hieronder (tot circa 1,1 m beneden maaiveld) bevatte eveneens houtskool- en puinspikkels. Hieronder (dus vanaf circa 1,1 m beneden maaiveld) is een laag zwak siltige, grijze klein aanwezig tot het einde van het profiel. Deze laag bevat fosfaatspikkels. Dit pakket wordt geïnterpreteerd als de C-horizont (rivierklei). Concluderend kan worden gesteld dat de bodem binnen de proefsleuf grotendeels is verstoord tot een diepte van circa 1 meter beneden maaiveld. Deze verstoringen gaan dieper dan de maximale aanlegdiepte voor de civiele werkzaamheden. One test slot was built during fieldwork with an area of approximately 30 m². Three planes and a profile column are recorded. These give the following picture. The upper two layers (for construction) consist of moderate and highly humous, grey and grey brown clay and contain debris and reach about 55 cm below mowing. An approximately 20 cm thick package is made up of dark grey clay with charcoal and pub clays. Under this package there is a very silty, grey clay layer of up to about 1 m below mowing. In this layer, a balance of a foundation or a rubble runway of a recent nature has been seen in the plane. The layer below (up to about 1.1 m below mowing field) also included charcoal and pub flares. Below (i.e. from about 1.1 m below mowing) a low silty, grey small size is present until the end of the profile. This layer contains ...