Een archeologisch bureau-onderzoek voor de Groenmarkt en het Prinsenplein te Meppel (Dr.). - Archaeological Research en Consultancy; Halici, H.; Blom, drs M.C. (ARC bv, 2008)
Op basis van het bureau-onderzoek kan worden geconcludeerd dat er een reele kans is dat er bij het uitvoeren van de geplande werkzaamheden archeologische vindplaatsen worden verstoord. Het is te verwachten dan bij de uitvoer van de werkzaamheden in de noordoosthoek (Marktstraat) van het plangebied sporen van bewoning uit in ieder geval de Nieuwe Tijd kunnen worden aangetroffen. Dit geld ook voor de noordkant van de Groenmarkt en de hoek Prinsenstraat/Grotekerkstraat/ Prinsenplein. Verder kunnen resten van kademuren en van bruggen worden aangetroffen. Tot slot word de voormalige gracht doorsneden. De bovenste laag zal naar verwachting weinig archeologisch materiaal opleveren, de oude(re) vullingen kunnen daarentegen vanuit archeologisch oogpunt interessant zijn. Daarnaast valt niet uit te sluiten dat zich onder het plangebied resten bevinden uit de prehistorie of uit de Middeleeuwen, die nieuwe gegevens kunnen verschaffen over het recente en minder recente verleden van de stad. Tot slot kan de opbouw van de bodem worden gedocumenteerd, wat waardevolle informatie kan verschaffen over de mate van verstoring. Dit is van belang voor het bepalen van de archeologische trefkans van het plangebied. Op basis hiervan, gecombineert met het gegeven dat het plangebied deel uit maakt van een monument met ’hoge archeologische waarde’ , wordt geadviseerd de bodemverstorende werkzaamheden archeologisch te begeleiden. on the basis of the desk study, it can be concluded that there is a real risk of archaeological sites being disrupted when carrying out the planned work. At the time of export of the works in the north-discharged corner (Marktstraat) from the planet, it is expected that traces of dwelling from at least the New Time can be found. This money also covers the northern part of the Greenland market and the angle of Prinsenstraat/Grotekerkstraat/Prinsenplein. In addition, residues from quay walls and bridges can be found. Finally, the former grass is crossed. The upper layer is expected to produce little archaeological ...