Hilvarenbeek, Plangebied Zuidrand. Bureauonderzoek en Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) - BAAC Bv; Putten, M.J. Van (2010)
Het plangebied is een hoge archeologische verwachting toegekend op het aantreffen van archeologische resten uit de Steentijd tot en met de Late Middeleeuwen. Dit hangt samen met de aanwezigheid van een intact esdek en de waarnemingen binnen het plangebied. Indien binnen het deel van het plangebied met een hoge archeologische waarde bodemverstorende activiteiten gaan plaatsvinden, dan wordt geadviseerd om op die locaties vervolgonderzoek in de vorm van een proefsleuvenonderzoek te laten plaatsvinden, tenzij de verstoring niet dieper reikt dan tot 40 cm boven de basis van het esdek (een bufferzone van tenminste 40 cm wordt afdoende geacht om eventueel aanwezige archeologische resten die zich onder de basis van het esdek zullen bevinden, te beschermen). Dit houdt in dat de bodem gemiddeld genomen slechts tot een diepte van 35 cm beneden maaiveld mag worden verstoord. De ervaring leert dat bij grootschalige nieuwbouwprojecten de bodem veelal tot in de C-horizont wordt afgegraven. Derhalve zal een vervolgonderzoek noodzakelijk zijn. Aan een deel van het plangebied is op de archeologische verwachtingskaart een lage verwachting toegekend op het aantreffen van archeologische resten. De bodem is op deze locaties tot in de C-horizont verstoord waardoor eventueel aanwezige archeologische resten niet meer in oorspronkelijke context aanwezig zullen zijn. Vervolgonderzoek op deze locaties binnen het plangebied is ons inziens niet noodzakelijk. The planning area has been given a high archaeological expectation for the detection of archaeological remains from the Steentijd to the Late Middle Ages. This is linked to the presence of an intact escaping and observations within the plan area. If soil disturbing activities take place within the part of the plan area with a high archaeological value, it is recommended that further research in the form of a test keys be carried out at those sites, unless the disturbance does not exceed 40 cm above the base of the escaping (a buffer zone of at least 40 cm is considered sufficient to ...