Archeologisch bureauonderzoek Groenlandse kade 53 te Vinkeveen. Gemeente De Ronde Venen - Koeman, S.M. (KSP Archeologie, 2019)
Het onderzoek betreft een archeologisch bureauonderzoek voor de locatie aan de Groenlandse kade 52 in Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen). Het onderzoek is uitgevoerd voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van een woning. Het doel van het archeologische bureauonderzoek was het opstellen van een gespecificeerde archeologische verwachting voor het plangebied. Op basis van de landschappelijke ligging in een veenmoeras en de archeologische vondstlocaties uit de omgeving is aan het plangebied een onbekende verwachting toegekend voor vuursteenvindplaatsen uit het Laat-Paleolithicum tot en met het Mesolithicum en een lage verwachting voor vindplaatsen uit het Neolithicum tot en met de Vroege Middeleeuwen. Aan de hand van de historische ontwikkeling en het historisch kaartmateriaal is de hoge archeologische verwachting op de gemeentelijke archeologische beleidskaart voor vindplaatsen uit de Late Middel¬eeuwen en de Nieuwe tijd naar laag bijgesteld. De Groenlandse kade is aangemerkt als waardevol cultuurhistorisch element van de laatmiddeleeuwse veenontginning. Aan weerzijden van de kade hebben sloten gelegen, maar deze zijn op enkele plaatsen gedempt, waaronder in het plangebied. De nieuwe watergang is (ongeveer) gepland op de locatie van de voormalige sloot, waarmee de cultuurhistorische waarde van de Groenlandse kade door de nieuwbouwplannen wordt versterkt. Op grond van de resultaten uit het bureauonderzoek is aan het plangebied een lage archeologische verwachting toegekend en wordt geen archeologisch vervolgonderzoek geadviseerd voor de nieuwbouw van de woning en de aanleg van de watergang. The investigation concerns an archaeological desk study for the site at the Greenlandic quay 52 in Vinkeveen (municipality of De Ronde Venen). The study was carried out for the application for an environmental permit for the new construction of a dwelling. The purpose of the archaeological desk survey was to establish a specified archaeological expectation for the planning area. On the basis of the ...