Vertaileva strategia-analyysi kilpailevien matkakohteiden markkinoinnista - Leinonen, Saija (Lahden ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa Lapin ja sen kilpailijakohteiden Ruotsin Lapin, Pohjois-Norjan sekä Kanadan matkailustrategioiden linjauksia ja strategioiden linjausten käytön näkymistä matkakohteiden markkinoinnissa. Lisäksi pyritään selvittämään, kuinka Lappi ja sen kilpailijakohteet eroavat strategisilta valinnoiltaan ja kohdemarkkinoinniltaan. Opinnäytetyössä on käytetty kahta tutkimusmenetelmää, benchmarkingia ja havainnointia. Molemmat menetelmät ovat kvalitatiivisia eli laadullisia. Benchmarking-menetelmän avulla matkakohteiden strategioita ja kohdemarkkinointia verrattiin keskenään. Havainnointia käytettiin matkakohteiden kohdemarkkinoinnin analysointiin kohdemarkkinointijärjestöjen tai -kampanjoiden verkkosivuilta. Vertailututkimuksessa havaittiin, että Lapilla ja sen kilpailijakohteilla ilmeni paljon samankaltaisuuksia matkailustrategioissa sekä kohdemarkkinoinnissa ja sen painopisteissä. Matkakohteiden kohdemarkkinoinnin havainnoinnissa kävi ilmi, että tutkittavien matkakohteiden markkinoinnin näkyvät osat seurasivat melko hyvin asetettujen matkailustrategioiden linjauksia. The purpose of this thesis was to examine the alignments of the tourism strategies of Lapland and its competitors Swedish Lapland, Northern Norway and Canada and how the alignments of the strategies appear in tourism destination marketing. Furthermore, the research tried to clarify how Lapland and its competitors’ differ in their strategic choices and destination marketing Two examination methods, benchmarking and observation, have been used to make this thesis.Both of the methods are qualitative. The benchmarking method was the tool used to compare the strategies of the tourism destinations and its destination marketing. Observation was used to analyse a tourism destination’s marketing with the websites of a destination marketing organization or a destination marketing campaign. It was noticed in the benchmarking research that Lapland and its competitors had plenty of similarities in their tourism strategies and ...