HUUMAUSAINEIDEN VAARAT – Terveyden edistämistä nuorille - Hänninen, Harri; Makkonen, Teemu (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Huumausaineiden käyttö on Suomessa kasvava ongelma. Nykyisin yhä nuoremmat ihmiset ovat löytäneet huumeet, ja niiden kokeilu sekä käyttö aloitetaan jo nuorella iällä. Vuonna 2013 lukion ensimmäisellä ja toisella luokalla olleista 13 prosenttia ja ammattiopistojen opiskelijoista 21 prosenttia oli kokeillut huumeita ainakin kerran elämänsä aikana. Tähän ongelmaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota ja kehittää terveyden edistämistä. Terveyden edistäminen on toimintaa, joka antaa keinoja ihmiselle parantaa omaa ja ympäristönsä terveyttä sekä siitä huolehtimiseen. Lisäksi se parantaa terveyden edellytyksiä. Tämä toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskukselle. Opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä nuorten tietämystä huumausaineiden vaaroista ja terveydellisistä ongelmista. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskukselle esittelymateriaalia nuorille huumausaineiden vaaroista ja terveyshaitoista. Esittelymateriaali sisältää tietoa huumausaineista ja niiden vaaroista. Lisämateriaalina on testi, joka testaa tekijän tietoa aiheesta ja samalla opettaa häntä. Jatkokehitysideana olisi materiaalin laajentaminen toimeksiantajalle. Lisäksi tulisi kehittää ja toteuttaa terveyden edistämispäiviä kouluille huumausaineisiin liittyen. The use of drugs is a growing problem in Finland. Nowadays more and more younger people have found drugs and they start trying them at an even younger age. In 2013, 13 % of the first and second grade students in the upper secondary school and 21% of vocational school students had tried drugs at least once in their lives. We should focus more on this problem and develop health promotion. Health promotion consists of activities that give people tools to improve and take care of their own as well as of the environment’s health. In addition, it strengthens the prerequisites for health. This practice-based thesis was commissioned by North Karelia Centre for Public Health. The aim was to increase awareness among young people ...